Amsterdam Bewaar

Amsterdammers drinken minder, maar gebruiken meer harddrugs

Het gebruik van onder meer xtc is onder Amsterdammers in vergelijking met 2012 toegenomen.
Het gebruik van onder meer xtc is onder Amsterdammers in vergelijking met 2012 toegenomen. © ANP

Het gebruik van harddrugs, zoals xtc, cocaïne en amfetamine, onder 19 t/m 64 jarige Amsterdammers is in vergelijking met 2012 toegenomen, terwijl het drankgebruik juist afnam.

Dit blijkt uit de eerste resultaten van de Amsterdamse Gezondheidsmonitor 2016, een grootschalig gezondheidsonderzoek onder Amsterdammers van 19 jaar en ouder dat de GGD dinsdag openbaar maakte.

Alcohol
In vergelijking met heel Nederland wordt in Amsterdam meer alcohol gedronken. Wel daalde het aandeel Amsterdammers dat overmatig alcohol drinkt van 14% in 2008 naar 10% in 2016. Zij drinken gemiddeld meer dan 21 (mannen) of 14 (vrouwen) glazen alcohol per week. De overmatige drinkers zijn vooral ouderen (55 t/m 74 jaar).

14% van de Amsterdammers worden gerekend tot zware drinkers, dat betekent dat ze minstens één keer per week meer dan 5 (mannen) of 3 (vrouwen) glazen alcohol drinken. Dit aantal, vooral jongvolwassenen, is ten opzichte van 2012 niet gedaald. 
 
In Centrum en Zuid wordt het meeste alcohol gedronken. Inwoners van Zuidoost, Noord en Nieuw-West drinken minder vaak zwaar en/of overmatig.

Harddrugs
Het gebruik van harddrugs nam in vergelijking met 2012 toe. Net als in 2012 zijn xtc, cocaïne en amfetamine favoriet. In 2016 heeft één op de negen 19- t/m 64-jarige Amsterdammers in de afgelopen 4 weken voor het onderzoek cannabis gebruikt en 8% harddrugs. De meeste gebruikers waren Amsterdammers tussen de 19 en 34 jaar.

Ruim 8600 Amsterdammers vulden voor het onderzoek een vragenlijst in met vragen over lichamelijke en psychische gezondheid, leefgewoonten en zorggebruik. Naast resultaten over drugs- en alcoholgebruik concludeerde GGD Amsterdam dat Amsterdammers vaker met psychische klachten kampen dan in de rest van Nederland. Circa 50.000 Amsterdammers hebben te maken met ernstige psuchische klachten, dat is 8%. Landelijk is dat 7%.