Amsterdammer wil groene energie, maar is bang voor hoge kosten

Bijna driekwart van de Amsterdammers wil graag overstappen op duurzame energie. Tegelijkertijd zijn veel mensen bang dat zij dit moeilijk kunnen betalen.

Demonstranten op het Museumplein tijdens een klimaatmars. Beeld ANP
Demonstranten op het Museumplein tijdens een klimaatmars.Beeld ANP

Dat blijkt uit onderzoek van Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) onder 1400 Amsterdammers.

Een meerderheid van de inwoners is zich ervan bewust dat klimaatverandering een groot effect heeft op de stad. Slechts 5 procent vindt klimaatverandering onzin.

Marieke van Doorninck, wethouder Duurzaamheid: “We zien dat veel Amsterdammers bijdragen, of dat nu door kleine of grote handelingen is. Waar we nog werk te doen hebben, is bij het wegnemen van financiële belemmeringen.”

Kleine handelingen
Amsterdammers dragen vooral bij met kleine energiebesparende handelingen in huis, zoals het licht uitdoen en de verwarming uitzetten als zij de kamer verlaten. Maatregelen die meer moeite kosten, zoals een betere isolatie van vloeren en muren, worden minder vaak genoemd in het onderzoek.

Ook geld speelt een belangrijke rol om niet meer energiebewuste maatregelen te nemen. Amsterdammers vinden dat de gemeente kan helpen door meer goedkope leningen en subsidies aan te bieden, maar ook door meer informatie te geven over de mogelijkheden.

Lees ook: Amsterdam sluit symbolisch klimaatakkoord voor de stad

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden