Amsterdam Bewaar

Amsterdammer start initiatief voor kabelbaan over IJ

Een artist impression van een kabelbaan.
Een artist impression van een kabelbaan. © Floris Visualisaties

In eerste instantie werd een kabelbaan over het IJ nog een 'kansrijke optie' genoemd. Het college legde deze manier van oversteken echter enkele maanden geleden naast zich neer. Twee Amsterdammers onderzoeken nu op eigen houtje wat haalbaarheid is van een kabelbaan.

Samen met Bas Dekker wil Willem Wessels onderzoeken of kabelbanen niet een veel goedkopere realisatie zijn dan de twee bruggen die nu gepland staan. Volgens de twee heren is de keuze voor de brug-optie niet onlogisch, maar 'het duurt nog wel even voordat die bruggen er liggen'.

Dekker en Wessels willen het onderzoek naar de haalbaarheid van kabelbanen laten uitvoeren door het Nederlands ingenieursbureau Arcadis om het resultaat vervolgens aan de gemeente te presenteren.

Zinvol
Op die manier hoopt Wessels het college te overtuigen dat het zinvol is om ook het kabelbaanproject verder te ontwikkelen. "Op die manier is er op veel kortere termijn een oplossing te bieden aan de steeds maar toenemende vervoersstromen over het IJ," schrijft hij op Facebook.

Om hun plannen te verwezenlijken, zijn Wessels en Dekker een crowdfunding gestart om het onderzoek te financieren. Door te doneren reserveer je tickets en wordt de naam van de donateur vereeuwigd op de kabelbaan, mits die er komt.