Amsterdam Bewaar

Amsterdammer op de bres voor regenboogvlag-emoji

Maurice Beljaars wil een regenboogvlag als emoji
Maurice Beljaars wil een regenboogvlag als emoji © ANP

Het zit Maurice Beljaars dwars dat er geen regenboogvlag-emoji bestaat en daarom heeft de Amsterdammer een aanvraag ingediend bij het Unicode Consortium, een non-profitorganisatie die emoji's goedkeurt.

'Er bestaan emoji's voor een hoofdmassage en een spiegelei," zegt Beljaars. "Maar een regenboogvlag, hét symbool voor LGBT-gemeenschap sinds de jaren '70, is vooralsnog uit den boze."

En dat vindt de Amsterdammer, werkzaam bij een reclamebureau, vreemd. "Nadat een vriend van zijn fiets werd getrapt en voor 'kankerhomo' werd uitgemaakt, wilde ik daar een tweet aan wijden, mét een regenboogvlag. Maar die bestaat niet. Het was overigens niet de eerste keer dat ik het vlaggetje miste. Dit keer besloot ik er werk van te maken."

'Hele klus'
Zodoende heeft Beljaars dit weekend een aanvraag bij Unicode Consortium ingediend, de organisatie die over het toevoegen van emoji's gaat. "De aanvraag was een hele klus. Het voorstel moet aan allerlei regeltjes voldoen en je wordt gevraagd in klein detail te beschrijven hoe het symbool eruit moet komen te zien."

Waarom wel een spiegelei-emoji, maar geen wapperende regenboogvlag?

Maurice Beljaars

Hoewel de Amsterdammer zich na het zien van het papierwerk bijna bedacht, besloot Beljaars zich toch door de 'rompslomp' heen te werken. "Het is nogal een drempel, die lijst van criteria."

Procedure
Voor zover Beljaars weet, heeft nog nooit iemand een aanvraag voor een regenboogvlag als emoji ingediend. "Ik denk dat diegenen die zich erin hebben verdiept, schrokken van de procedure en het daarom lieten liggen."

Beljaars heeft geen idee wanneer hij een reactie van Unicode Consortium kan verwachten. In principe kan iedereen een verzoek tot een nieuwe emoji indienen maar het selectieproces neemt minimaal twee jaar in beslag. Bij grote belangstelling voor een bepaald figuur, kan de commissie geneigd zijn sneller een besluit te nemen.

Het feit dat er wel al een regenboog-emoji bestaat, is voor Beljaars niet voldoende. "Dat is een emoji die van pas komt bij een appje als je daadwerkelijk een regenboog hebt gezien: wanneer het op homo-emancipatie aankomt hebben we een wapperende vlag nodig."