Amsterdammer Omar C. (20) overgeleverd aan Spanje voor liquidatie in Marbella

Amsterdammer Omar C. (20) wordt dinsdag overgeleverd aan Spanje op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van de criminele jetsetfiguur Abdelhadi Yaqout, alias ‘Marco’, in de nacht van 20 op 21 januari 2019 in Marbella. Ook is hij aangeklaagd voor het lidmaatschap van een criminele organisatie en voor wapenbezit.

Paul Vugts
Jachthaven Puerto Banus bij Marbella, waar de doodgeschoten Yaqout succesvolle clubs had. Beeld AFP
Jachthaven Puerto Banus bij Marbella, waar de doodgeschoten Yaqout succesvolle clubs had.Beeld AFP

Voor diezelfde zaak zit de Amsterdamse crimineel Badr K. (30) al vast in Spanje. Hij wordt al jaren gezien als een misdaadcompagnon van Omar C.

Liquidatieplan in Barcelona

Badr K. werd begin maart in gezelschap van drie andere jonge Amsterdammers gearresteerd in een auto, kort nadat ze Noord-Spanje waren binnengekomen in de buurt van de stad Figueres. Volgens de recherche waren ze op weg om in Barcelona een liquidatie te plegen.

Omar C. werd tegelijkertijd in Nederland opgepakt. Een zesde verdachte, Amsterdammer Jermaine B. (37), zat in Nederland al vast in de grote strafzaak Eris over liquidaties en moordplannen.

Telefoons van Badr K., Omar C. en Jermaine B. zouden tijdens de liquidatie in de buurt van de moordplek zijn geregistreerd.

‘Moordcommando’

De arrestaties hielden verband met het gezamenlijke Nederlands-Spaanse onderzoek onder codenaam ‘Bentley’, naar wat de Spaanse autoriteiten omschreven als ‘een moordcommando’ dat verantwoordelijk wordt gehouden voor een forse reeks liquidaties en moordplannen.

De directe aanleiding voor dat bilaterale onderzoek was de liquidatie van Yaqout. Die Spanjaard van Marokkaanse origine had aan de Spaanse zuidkust meerdere succesvolle horecazaken, waaronder clubs in de luxe jachthaven Puerto Banus van Marbella, die ook onder (Nederlandse) criminelen populair zijn. Ondertussen zat ‘Marco’ diep in de internationale drugshandel. Hij wast misdaadwinsten wit van de beruchte Ierse Kinahan-clan. Twee mannen met capuchons schoten hem dood toen hij in zijn Bentley arriveerde bij zijn villa in San Pedro. Het moordonderzoek leidde naar Amsterdamse verdachten.

Technische middelen

Samen met de collega’s aan de Costa del Sol zette de Amsterdamse recherche allerlei technische middelen in tegen hun groep, die na ruim een jaar volledig in beeld was.

In de auto van Azat G. (20) werd heimelijk afluisterapparatuur geplaatst en de recherche volgde die met een peilbaken. Ruim drie maanden geleden nam de afluisterapparatuur het geluid op van proefschoten, kennelijk ergens in Amsterdam. Azat G., Omar C. en een derde spraken over ‘testen’.

‘Fabelachtige hiaten in bewijs’

Snel na dat kennelijke proefschieten vertrokken Badr K. en Azat G. met medeverdachten Anass M. (20) en Haron A. (18) naar Spanje, waar ze werden gearresteerd. Alleen Badr K. bleef in de cel. In de zaak tegen de andere drie sprak een Spaanse rechtbank van ‘fabelachtige hiaten in de bewijsvoering’.

Onlangs is Azat G. in Amsterdam opnieuw gearresteerd voor het bezit van een semiautomatisch pistool, dat bij zijn moeder was gevonden. De raadkamer van de rechtbank heeft geoordeeld dat hij voorlopig in de cel moet blijven.

Ridouan Taghi

De hoofdverdachten in de Spaans-Nederlandse zaak worden door de opsporingsdiensten gelinkt aan Ridouan Taghi en de groeperingen die voor hem zouden moorden.

De Amsterdamse misdaadcompagnons Omar C. en Badr K. zochten begin 2019 onafhankelijk van elkaar op internet naar Derk Wiersum en Bart Stapert: de advocaten van spijtoptant Nabil B. toen die kroongetuige werd tegen de organisatie van Taghi.

Advocaat Wiersum doodgeschoten

In september 2019 is raadsman Wiersum doodgeschoten in Buitenveldert – een moord die een schok door het land joeg. Pas daarna kwam de recherche achter de zoekacties, met de telefoon van Badr K. die al in mei 2019 in beslag was genomen.

De twee zouden ook medeplichtig zijn aan de poging tot liquidatie van medewerker Sander de L. van Spy City in augustus 2018. Badr K. wordt momenteel in Amsterdam ook vervolgd voor de liquidatie van Shaquille Goedhart in mei 2019 in Zuidoost én betrokkenheid bij nog een mislukte moordpoging in De Pijp in juli 2018. Hij was in januari vrijgelaten uit voorarrest.

Jermaine B. ontkent moordplannen

In megazaak Eris wordt Jermaine B. beschuldigd van het geven van de opdrachten voor de niet uitgevoerde liquidaties van de zes Amsterdammers Inchomar Balentien (later alsnog vermoord), Jason L. en diens vriend Germaine R.; de broers Khalid en Mimoun B. en Riff W. Ook is hij gelinkt aan de poging Samir H. uit Roermond te vermoorden en de poging tot liquidatie van Amsterdammers Roger L. en Rachid C. Hij ontkent.

Of hij uiteindelijk ook door Spanje zal worden vervolgd voor de liquidatie in Marbella zal waarschijnlijk pas blijken nadat de zaak Eris is afgerond.

De advocaat van Omar C. wil geen commentaar geven.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden