Nieuws

Amsterdammer aangehouden in onderzoek naar fraude met exclusieve horloges

De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (Fiod) heeft maandag een 31-jarige Amsterdammer en een handlanger uit Assendelft (39) aangehouden. De mannen worden ervan verdacht samen met een 30-jarige vrouw uit Landsmeer deel te hebben genomen aan een criminele organisatie.

Het Parool
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Ook wordt het drietal verdacht van witwaspraktijken.

Bij doorzoekingen van woningen in Amsterdam en Landsmeer is beslag gelegd op tienduizenden euro’s, een geldtelmachine, twee auto’s en diverse accessoires.

Onraad

De douane op Schiphol begon te vermoeden dat er iets niet in de haak was, omdat de vrouw meermaals dure horloges de EU uitvoerde en daarbij telkens forse btw-betalingen terugvroeg. Daarop schakelde de douane de Fiod in. Een nicht van de vrouw zou de horloges vervolgens weer terug naar Nederland hebben gesmokkeld.

De Fiod vermoedt dat dergelijke investeringen in exclusieve horloges op grote schaal voorkomen om geldbedragen die afkomstig zijn van een misdrijf wit te wassen. Fraudeurs voeren de dure horloges de EU uit en vragen de erover betaalde btw terug. Vervolgens worden dezelfde horloges weer terug naar Nederland gesmokkeld.

Juweliersketen

De 30-jarige vrouw uit Landsmeer heeft een relatie met de 31-jarige Amsterdammer die maandag werd aangehouden en volgens de Fiod de aanjager van de fraude is. De Amsterdamse hoofdverdachte zou contact onderhouden met de verdachte uit Assendelft, die bij een grote juweliersketen werkt. Deze medewerker zou de fraudeurs van aankoopbonnen hebben voorzien, zodat op Schiphol de btw kon worden teruggevraagd.

Het onderzoek loopt nog en wordt uitgevoerd onder leiding van het arrondissementsparket Noord-Holland. Het is niet duidelijk of de verdachte vrouw ook is opgepakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden