Amsterdam zonder stadsdichter? Om je te schamen, vinden mededichters

Stads- en dorpsdichters roeren zich nu Amsterdam zijn stadsdichter dreigt te verliezen. Ze roepen in een brief de Amsterdamse gemeenteraad op in actie te komen.

Olaf Heyblom
De huidige stadsdichter Gershwin Bonevacia. Wordt hij de laatste stadsdichter van Amsterdam? Beeld Bianca Sistermans
De huidige stadsdichter Gershwin Bonevacia. Wordt hij de laatste stadsdichter van Amsterdam?Beeld Bianca Sistermans

“Het is een schande, zelfs de kleinste dorpen hebben een dichter,” zegt initiatiefnemer Pieter Stroop van Renen, ex-stadsdichter te Gouda en nu officieus stadsdichter op IJburg. “Het is voor de gemeente een kleine moeite en een groot plezier. ’s Lands beste dichters waren stadsdichter in de hoofdstad: K. Schippers, Menno Wigman.”

De termijn van de huidige stadsdichter, Gershwin Bonevacia, loopt in februari af, maar een opvolger is er vanwege het uitblijven van geldschieters nog niet. De afgelopen twee jaar hield de gemeente, vrijwel als enige stad waarin een dichter actief is, de hand op de knip. De dichter werd in die periode betaald door twee particuliere partijen (Het Parool en De Kleine Komedie) en de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (Slaa). Zij vroegen de gemeente afgelopen weekend al om bij te dragen. ‘Anders is het aan ons, Amsterdammers, om de stadsdichter te redden.’

‘Zielig’

Hun oproep krijgt nu steun van zeventien stads- en dorpsdichters, onder andere uit Harderwijk, Zoetermeer, Schiedam en Middelburg. Zij schrijven in een brief aan de gemeenteraad dat het niet zo kan zijn ‘dat de hoofdstad het moet stellen zonder een dichter’. ‘Zielig. Wij schamen ons.’

Stroop van Renen verwacht dat meer dichters zich zullen melden.

Volgens een woordvoerder van wethouder Touria Meliani (Kunst) gaat Slaa, dat binnen het Kunstenplan van de gemeente valt, een actie op touw zetten voor een structurele financiële bijdrage van de gemeente en andere partners.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden