Amsterdam Bewaar

Amsterdam zoekt veel, heel veel daken voor zonnepanelen

Directeur Hans Bakker bij de zonnepanelen op het dak van de Amsterdam RAI in 2014. Het RAI-zonnedak teltt 1.632 panelen - het grootste van Amsterdam.
Directeur Hans Bakker bij de zonnepanelen op het dak van de Amsterdam RAI in 2014. Het RAI-zonnedak teltt 1.632 panelen - het grootste van Amsterdam. © ANP

De gemeente Amsterdam is op zoek naar daken. In 2040 moeten 450.000 huishoudens op zonne-energie draaien. Nu zijn dat er 7500.

Amsterdam heeft achthonderd hectare dakoppervlak die geschikt zijn voor het winnen van zonne-energie. Dat zijn zo'n twaalfhonderd voetbalvelden.

D66-wethouder Abdeluheb Choho van Duurzaamheid kondigde gisteren aan dat hij bewoners en bedrijven wil verleiden tot de aanschaf van zonnepanelen. Daarvoor is onder meer een subsidiepot beschikbaar van bijna vijftig miljoen euro.

Eigenaren van grote daken, bijvoorbeeld op zorginstellingen of op bouwmarkten en andere bedrijven, wordt gevraagd hun daken ter beschikking te stellen aan Amsterdammers zonder geschikt dak. Ook de gemeente gaat zijn daken daarvoor inbrengen, belooft Choho.

Duurzaam
"Om Amsterdam een duurzame stad te maken gaan we de komende jaren op naar de grote aantallen: van duizenden huizen met zonnepanelen naar tienduizenden, en daarna door naar honderdduizenden. Die beweging gaan we als stad goed ondersteunen," zegt Choho in een persbericht.   

De gemeente werkt aan afspraken op het gebied van zonne-energie met de Huurdersvereniging Amsterdam en de Amsterdamse Federatie.  

De gemeente zegt dat innovatie een belangrijke rol inneemt. Het streven is dat de markt wordt uitgedaagd tot het ontwikkelen van innovatieve zontechnologie voor beschermd stadsgezicht en monumenten.