PlusAchtergrond

Amsterdam zet in op vrouwen in de tech: ‘Men denkt al snel aan een witte man’

Amsterdam scoort nog altijd onvoldoende op het gebied van vrouwelijk ondernemerschap. Wethouder Victor Everhardt ziet met behulp van een financiële stimulans kansen om de gendergap te verkleinen.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Never waste a good crisis, aldus wethouder Victor Everhardt (D66) van Financiën en Economische Zaken. Juist nu wil de wethouder 750.000 euro in ‘project Rise’ investeren, een zogenoemde ‘female hub Amsterdam’ waarin vrouwelijke ondernemers en vrouwen in de techsector elkaar kunnen versterken, verbeteren en helpen.

In die hub zijn twintig Amsterdamse organisaties verenigd met dezelfde ambitieuze missie: gelijkheid bewerkstelligen in gender en status in de op dat gebied nog altijd achterlopende tech- en ondernemerswereld.

Niet in de top 15

Het is een opeenstapeling van teleurstellende conclusies die de aanleiding gaf om het project te starten. Amsterdam komt bijvoorbeeld niet voor in de top 15 van de internationale stedenranking van Dell als het gaat om goede steden voor vrouwelijke ondernemers. Slechts 11,6% van alle start-ups en scale-ups in Nederland is opgericht door een vrouw.

Daarnaast blijkt uit VN-onderzoek dat de economische impact van de covidpandemie groter is bij vrouwen dan bij mannen. Nog een reden om nu in actie te komen.

Vrouwen in de technische industrie. Beeld Getty Images/Maskot
Vrouwen in de technische industrie.Beeld Getty Images/Maskot

Everhardt wil voorkomen dat vrouwen die in deze tijd een baan zoeken bijvoorbeeld denken dat ze alleen naar de zorg kunnen kijken, een sector waar vanouds meer vrouwen dan mannen in werken.

“Daar hebben we ook mensen nodig, maar laten we die patronen eens doorbreken,” zegt de wethouder. “We zitten in een crisis waarbij we nieuwe antwoorden willen zoeken en daarbij nieuwe mensen kunnen gebruiken.”

De bedoeling is ook dat bedrijven zelf actief vrouwen in dienst gaan nemen. “Doe je deur open.”

Over vier jaar hoopt de wethouder dat minimaal tienduizend vrouwen kennis hebben gemaakt met de ondernemerswereld of techsector.

Cara Antoine (51), Global Women in Tech

Cara Antoine Beeld -
Cara AntoineBeeld -

“Ik denk dat er heel veel redenen zijn waarom vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in bepaalde sectoren. Dat begint al als jongetjes en meisjes in een bepaalde rol worden geduwd. Hoe vaak zie je meisjeskleding met raketten of computers erop? We moeten een patroon drastisch doorbreken om vrouwen in de techsector te krijgen. Voor mij is het ook niet altijd makkelijk geweest. Ik ben lange tijd de enige vrouw geweest aan tafel. Ik wilde trouw blijven aan mezelf en tegelijkertijd erbij horen. Dat is een uitdaging. Wat als alle mannen lachen om een grap die ik niet grappig vind? Met Global Women in Tech helpen we vrouwen aan een baan in de techsector. Met Rise hopen we samen progressie te boeken.”

Mei Ling Tan (34), ceo House of Einstein en Superflow

Mei Ling Tan Beeld -
Mei Ling TanBeeld -

“Als mensen aan een ondernemer denken, is dat toch al snel een witte man van ongeveer 40-45 jaar oud. Wat Nederland écht typeert, is dat we denken dat we heel vooruitstrevend en ruimdenkend zijn, maar in ons gedrag andere dingen vertonen. Dat heb ik zelf gemerkt toen ik met mijn technologiebedrijf investeringen ging ophalen. Om me heen zagen we mannen gemakkelijk geld ophalen en bij ons lukte het niet. We moeten nog grote slagen maken om gendergelijkheid te realiseren. Dat betekent dat wij, de vrouwelijke ondernemers van nu, extra moeten investeren. Daarom doe ik ook mee met Rise. Als we nu investeren, kunnen alle vrouwen uiteindelijk zichzelf zijn in deze sector.”

Iffat Rose Gill (40), oprichter The Code to Change

Rose Gill Beeld Karina Kaminska
Rose GillBeeld Karina Kaminska

“We helpen bedrijven bij het aannemen van diverse talenten en proberen uit te leggen waar het verkeerd gaat. Soms vragen techbedrijven of we nog vrouwen hebben voor hun bedrijf. Maar het gaat er niet om dat er louter vrouwen of mensen van kleur zijn voor het beeld. Je moet er als bedrijf ook klaar voor zijn om binnen het bedrijf moeite te doen om vrouwen binnen te houden. Ik heb mezelf de techvaardigheden aangeleerd die ik nu gebruik in mijn werk en heb van dichtbij gezien hoe lastig sommige vrouwen of mensen van kleur het hebben bij een techbedrijf. Je moet je, hoe goed je ook bent, continu bewijzen. Dat is demotiverend en uitputtend. Rise is daarom een goede eerste stap.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden