Nieuws

Amsterdam wint eerste slag om sluiten darkstores: vestiging Zapp in West moet dicht

De gemeente Amsterdam heeft de eerste slag om de sluiting van darkstores gewonnen. Een vestiging van flitsbezorger Zapp aan de Fagelstraat in West moet sluiten. Volgens de gemeente past de darkstore niet in het bestemmingsplan en de rechter gaat daarin mee.

Jesper Roele
Een vestiging van Zapp in Oost aan het Zeeburgerpad. Beeld Jakob van Vliet
Een vestiging van Zapp in Oost aan het Zeeburgerpad.Beeld Jakob van Vliet

Al in december kondigde het stadsdeel aan dat het distributiecentrum van Zapp moest sluiten. Begin april ontving de flitsbezorger een brief waarin formeel werd gemeld dat de darkstore niet in het bestemmingsplan paste en dat er binnen twee weken gehandhaafd zou worden. Ook veroorzaakte personeel van Zapp veel overlast in de straat, volgens buurtbewoners.

Zapp spande daarop een kort geding aan en vroeg een voorlopige voorziening aan, zodat de winkel tot het kort geding open mocht blijven. Nu de flitsbezorger het kort gedingde rechtszaak verloren heeft, moet de winkel donderdag om 12 uur ’s avonds definitief de deuren sluiten.

Darkstore Zapp past niet in bestemmingsplan

Volgens de rechter past de darkstore van Zapp niet in het bestemmingsplan omdat het bedrijf ‘geen post- en telecommunicatiebedrijf’ is dat koeriersdiensten verzorgt. Daarnaast is de flitsbezorger 24/7 actief en daardoor ‘niet vergelijkbaar met een postdienst, waar de nadruk ligt op bezorging van een goed van de ene partij, naar de andere partij’. Ook is er volgens de rechter geen sprake van detailhandel, omdat de winkel niet toegankelijk is voor consumenten en staat de leefbaarheid van bewoners in de straat onder druk door de vele koeriers die door de straat fietsen. Dat leidt, volgens de rechter, tot onveilige situaties.

Stadsdeelbestuurder Melanie van der Horst is ‘blij voor de buurtbewoners’ dat de darkstore nu definitief moet sluiten. “En het is een steun in de rug, want er lopen meer handhavingstrajecten tegen darkstores. Het is nog even afwachten hoe die uitpakken, maar het is goed om te zien dat de rechter bij deze aan onze kant staat.”

Zapp laat schriftelijk weten erg teleurgesteld te zijn over de aanpak van de gemeente en ‘de gevolgen die dit besluit zal hebben voor onze medewerkers en klanten, vooral omdat de gemeente ons verbiedt om alternatieve locaties te openen terwijl we wachten op de uitkomst van de herziening van het bestemmingsplan. In de tussentijd willen we constructief blijven samenwerken met de gemeente aan een langetermijnplan dat een bloeiende flitsbezorgingsector in Amsterdam en investeringen in meer lokale banen in de toekomst zal ondersteunen’.

Wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid): “Dit is voor de bewoners heel goed nieuws: de leefbaarheid van hun straat wordt beschermd. Wij zijn als gemeente bezig beleid te maken om darkstores met flitsbezorging te reguleren. Ons uitgangspunt is daarbij een goede ruimtelijke ordening om het woon- en leefklimaat in de buurten te beschermen. Voor de bestaande darkstores met flitsbezorging zien we hier nu op toe en daar kwam ook deze rechtszaak uit voort.”

Afgelopen vrijdag liet de gemeente ook aan drie flitsbezorgers in De Pijp weten dat zij hun darkstores moeten sluiten. Ook daar passen de distributiecentra van Zapp, Getir en Gorillas niet in het bestemmingsplan volgens de gemeente. De drie flitsbezorgers hebben laten weten de beslissing van de gemeente te bestuderen om te kijken welke vervolgstappen ze gaan nemen.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden