Amsterdam Bewaar

Amsterdam wil stad 'fossielvrij' maken

Voor de haven heeft het stadsbestuur de ambitie de overslag van kolen af te bouwen
Voor de haven heeft het stadsbestuur de ambitie de overslag van kolen af te bouwen © ANP

Amsterdam gaat ambtenarenpensioenfonds ABP oproepen niet meer te investeren in bedrijven die handelen in fossiele brandstoffen. Het stadsbestuur spreekt uit dat de stad 'fossielvrij' moet worden.

Dat schrijft de gemeente in een brief aan de campagne Amsterdam Fossielvrij. De stad laat in het midden wanneer de overgang naar duurzame energie voltooid moet zijn.

Als het gaat om de haven, groot in kolen en benzine, verwijst het stadsbestuur naar de ambitie per 2040 de overslag van kolen af te bouwen. Maar zolang Duitsland kolen importeert, zullen die 'via een haven' het land binnenkomen, schrijft de stad ook.

Het appèl aan het adres van het ABP is in lijn met de zwenk die het pensioenfonds zelf al heeft gemaakt om strengere duurzaamheidseisen te stellen en alleen nog te beleggen in bedrijven die bereid zijn dat niveau te halen. Maar de gemeente meent dat dit ook financieel verstandig lijkt.

Amsterdam Fossielvrij waarschuwt voor een zeepbel, de carbon bubble. Volgens deze theorie zal de waarde van kolen, olie en de bedrijven die daarin handelen snel dalen als het besef doordringt dat deze brandstoffen onder de grond moeten blijven vanwege de klimaatverandering.