PlusUitleg

Amsterdam wil snel daling besmettingen, maar daar lijkt een wonder voor nodig

De tweede coronagolf treft Amsterdam het hardst, maar een extra streng lokaal regime blijft uit. De nieuwe maatregelen gelden in heel Nederland. De vraag is of ze ver genoeg gaan voor de piek in de stad. Vier vragen over Amsterdam.

Beeld Hollandse Hoogte / ANP

1. Dinsdagavond om 18.00 uur gaan de nieuwe, strenge coronamaatregelen in. Welke zijn het meest ingrijpend voor Amsterdam?

Economisch gezien zonder twijfel de beperking van groepen tot maximaal 30 personen per (binnen)ruimte. Naast de verplichte sluiting van de horeca om 22.00 uur, zorgt dit ervoor dat het voor veel restaurants en cafés de vraag zal zijn of het rendabel is om nog open te gaan. Een hard gelag voor de ruim 8000 Amsterdamse horecazaken, die een economische en sociale pijler vormen onder het succes van Amsterdam. “Ik zie ook hoe ongelooflijk hard deze maatregelen zijn voor onze stad, die in veel opzichten drijft op onderlinge ontmoetingen,” zei burgemeester Femke Halsema gisteravond tijdens een persconferentie. Gebouwen van groot belang, zoals grote musea, concertzalen en poppodia, kunnen bij de burgemeester een ontheffing voor de maximale groepsgrootte aanvragen als ze anderhalve meter afstand kunnen garanderen. Volgens Halsema is niet de artistieke waarde, maar de gezondheid van belang bij de vraag welke instellingen open mogen blijven.

2. Het kabinet heeft weer de regie genomen bij de pandemiebestrijding. Wat vindt burgemeester Halsema daarvan?

Die is blij met die centrale, landelijke aansturing, omdat dit de ernst van de situatie onderschrijft. Het gaat hier momenteel zo slecht dat Amsterdam inmiddels hoog scoort in de lijst met internationale brandhaarden. Volgens Halsema is de toename momenteel zo groot dat eigenlijk niet meer na is te gaan waar de besmettingen in deze regio precies ontstaan. “De regio Amsterdam is één groot cluster geworden,” zei ze gisteravond. “Fysieke ontmoetingen moeten een uitzondering worden, je zoekt elkaar alleen op als het noodzakelijk is.”

3. Is dit pakket genoeg om een tweede lockdown te voorkomen?

Binnen drie weken, 20 oktober, moet duidelijk zijn of de nieuwe regels effect hebben. De burgemeester koppelde daar een duidelijke doelstelling aan. “Pas bij een daling van minstens 40 procent kan de GGD het bron- en contactonderzoek weer oppakken en komt het reproductiegetal (gemiddeld aantal besmettingen door één zieke, red.) onder de 1 te liggen.”  Zo’n hoge en concrete doelstelling is opvallend. Vanwege de incubatietijd van het virus zal het nog een aantal dagen duren voordat duidelijk wordt of deze maatregelen überhaupt effect hebben. Er lijkt een wonder nodig om in de nog resterende tijd vervolgens die enorme daling van 40 procent te realiseren. Halsema lijkt zich daarvan bewust. “Alleen als iedereen, niemand uitgezonderd, zich nu inspant, en zich houdt aan de maatregelen kunnen we goede hoop hebben op betere tijden in onze nabije toekomst.” Hoopvol, maar ook somber, aangezien het gebrek aan discipline  juist de oorzaak is voor deze tweede golf besmettingen.

4. Is er dan niets extra’s bedacht om de piek in Amsterdam tegen te gaan?

Dat blijft beperkt tot een nieuwe vorm van de mondkapjesplicht. Samen met onder meer Rotterdam en Den Haag doet Halsema een klemmend beroep op winkels en alle andere publiek toegankelijke gebouwen zoals restaurants, supermarkten, instellingen en bibliotheken om binnen een mondkapje verplicht te stellen. Klanten en bezoekers lopen het risico dat hun de deur gewezen wordt als zij er niet aan mee doen. De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland kan dit volgens Halsema niet afdwingen omdat dit juridisch onhaalbaar is, het blijft daarom bij een dringend advies. “We willen dat het vanzelfsprekend wordt dat je in binnenruimten een mondkapje draagt. Wij denken dat het enorm hoge besmettingsniveau in deze regio daartoe voldoende aanleiding biedt.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden