Amsterdam wil noodknop voor behoud middenhuur

Amsterdam vraagt minister Kajsa Ollongren op te schieten met maatregelen om middeldure huren te beschermen. De stad hoopt zo 30.000 huizen voor docenten en agenten te behouden.

Kajsa Ollongren Beeld Bart Maat

De kans om 30.000 woningen in Amsterdam te behouden in de middeldure huur is gebaseerd op onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren. De resultaten worden vrijdag openbaar gemaakt.

Centraal staat de zogenoemde noodknop, een tijdelijke maatregel voor het behoud van huizen met een huur van zo'n zevenhonderd tot duizend euro per maand. Aan zulke woningen is in Amsterdam een tekort. De noodknop is een voorstel van Rob van Gijzel, oud-burgemeester van Eindhoven.

Noodknop
Vooral in Amsterdam slaan de huren het middensegment over; sociale huurwoningen, tot een huur van 720 euro per maand, worden in een keer onbetaalbaar als ze op de vrije markt komen wanneer de zittende huurder is vertrokken. Middeninkomens, zoals leraren en agenten, kunnen maandhuren boven 1000 euro niet opbrengen.

Van Gijzel bedacht ingrepen om de huurstijging te beperken. Een van zijn voorgestelde maatregelen is dat de huur maximaal 3 procent van de WOZ-waarde mag bedragen. Een huis met een WOZ-waarde van drie ton levert zodoende een huur op van 750 euro per maand.

Als minister Ollongren deze noodknop mogelijk maakt, krijgt Amsterdam er volgens gemeentelijke berekeningen 30.000 woningen bij met een huur van maximaal duizend euro.

Dit zijn momenteel sociale huurwoningen in handen van particuliere eigenaren. Bij de komst van een nieuwe huurder kunnen zij de vrije markt op en zonder noodknop komt de huur dan direct boven de 1000 euro per maand.

Gouden kans
Minister Kajsa Ollongren (Wonen) heeft toegezegd een aantal aanbevelingen over te nemen.
Wethouder Laurens Ivens hoopt dat zijn voormalige collega uit Amsterdam de noodknop zo snel mogelijk invoert. "Dit is een gouden kans voor de minister. We kunnen meer middeldure huren behouden in de stad."

Het college streeft naar meer betaalbare huizen voor mensen die te veel verdienen voor sociale huurwoningen, maar te weinig voor hoge huren of een koophuis.

"We streven naar 80.000 middeldure woningen," aldus Ivens. Amsterdam bouwt daarom meer van dit soort huizen en vraagt corporaties voormalige sociale huurwoningen voor niet al te hoge prijzen te blijven verhuren aan middeninkomens. Met de noodknop kan de gemeente zelf ingrijpen in de bestaande woningbouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden