Amsterdam wil minder categorale vmbo's, havo's en gymnasia

Middelbare scholen in de stad gaan weer breed worden. Het tijdperk van categorale vmbo's, havo's en gymnasia komt voorzichtig ten einde. En scholen trekken bij elkaar in.

Lorianne van Gelder
Het Comenius Lyceum Beeld Rink Hof
Het Comenius LyceumBeeld Rink Hof

Een stoelendans van gebouwen en scholen staan het voortgezet onderwijs de komende jaren te wachten. Waar de afgelopen decennia vooral scholen met slechts één niveau zijn gemaakt (de categorale scholen) komt er nu een beweging terug naar brede schoolgemeenschappen en lycea. Dat staat in de Onderwijsagenda van het Osvo, de vereniging van schoolbesturen in het Amsterdamse voortgezet onderwijs.

Met 80 scholen is het aanbod in de stad enorm. Maar het is ook scheef. Elk jaar worden leerlingen via het matching- en lotingssysteem uitgeloot voor een stuk of 17 populaire scholen, terwijl andere hun leerlingenaantal zien krimpen. Daarbij zien schoolbesturen dat de segregatie toeneemt en dat kinderen niet dezelfde kansen krijgen.

Brede scholengemeenschap
De gemeente en osvo zien een antwoord in het aanmoedigen van de schaarser geworden brede scholengemeenschap, waar leerlingen van alle niveaus elkaar tegenkomen en waar een kind met een mavo-advies makkelijker naar de havo kan. Zo gaan het Bredero Beroepscollege (vmbo), De nieuwe Havo en de Vox-klassen bij elkaar in een nieuw gebouw aan de Buiksloterweg in Noord en trekt het Reinaert (mavo) in bij havo-vwoschool Comenius Lyceum.

Opvallend genoeg was het Bredero Lyceum in Noord tot 2016 al een brede school. Alle niveaus werden uit elkaar getrokken en gaan nu weer gedeeltelijk samen verder.

Toename leerlingen
De maatregelen zijn ook nodig omdat het aantal middelbare schoolleerlingen volgens prognoses van gemeentelijk bureau Onderzoek, Informatie en Statistiek tot 2023 nog toeneemt, maar daarna met 1,6 procent daalt. Ook zijn er minder vmbo-leerlingen terwijl het aantal kinderen met een havo-vwoadvies stijgt.

Om de overcapaciteit op vmbo-scholen aan te pakken en het nijpende tekort aan technische vakkrachten tegen te gaan presenteerden de Amsterdamse schoolbesturen deze maand al het plan een vmbo-techniekcampus op te zetten.

Lege lokalen
Veel scholen kampten ook met lege lokalen. Zo krijgt het ir. Lely Lyceum in Zuidoost, dat in een gebouw zit met 800 leerlingen, maar ruimte heeft voor meer dan 1000, waarschijnlijk een basisschool in het pand.

Door de nu voorgestelde verhuizingen en verplaatsingen kan de gemeente in de toekomst met 15.000 vierkante meter minder onderwijsgebouwen toe. Dat komt neer op een besparing van 25 miljoen euro.

De gemeente en het Osvo benadrukken dat dit nog maar het begin is.

Infographic Beeld OSVO
InfographicBeeld OSVO

De grootste veranderingen, vanaf 2020:

- Het Bredero Beroepscollege, De Nieuwe Havo en de VOXklassen komen bij elkaar in een nieuw gebouw aan de Buiksloterweg in Noord
- Het Montessori Lyceum krijgt een tweede gebouw in de Sluisbuurt, waardoor de school in Zuid kleiner kan worden. De dependance op de van Ostadestraat sluit.
- Mavo Het Reinaert komt bij havo-vwoschool Comeniuslyceum in het gebouw
- Al bekend: Cartesius 2 gaat in het gebouw van IJburg 2, en IJburg 2 gaat bij IJburg 1 in het pand
- Damstede Lyceum krijgt Damstede 2, een school voor 0 tot 18 jaar.
- Vrije school Geert Groote College onderzoekt of er een 0-15 vrije school in Noord kan komen
- Het Iedersland College in West komt in het pand van Spring High. Die laatste gaat dan naar het Mundus College, mits dat pand verbouwd wordt.
- Spinoza20first krijgt een gebouw in het Bajeskwartier.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden