Amsterdam Bewaar

Amsterdam wil miljoenen extra om aanslagen te voorkomen

Op verschillende plekken in de stad, zoals de Dam, liggen sinds oktober vorig jaar betonblokken. Maar Amsterdam wil meer.
Op verschillende plekken in de stad, zoals de Dam, liggen sinds oktober vorig jaar betonblokken. Maar Amsterdam wil meer. © ANP

Het college wil 4,3 miljoen euro extra vrij maken voor 'structurele maatregelen' die terroristische aanslagen in Amsterdam moeten voorkomen.

Verzinkbare palen, hekken en zogeheten fietsnietjes moeten op strategische plekken in de stad voorkomen dat kwaadwillenden met een auto of vrachtwagen een mensenmassa inrijden.

Dat is de afgelopen twee jaar in meerdere omliggende landen gebeurd en waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen acht het, zo schrijft hij maandag aan de gemeenteraad, 'voorspelbaar' dat zo'n aanslag ook in Amsterdam kan plaatsvinden.

Betonblokken
Sinds oktober vorig jaar staan op verschillende plekken in de stad betonblokken die dat moeten voorkomen, maar die pasten niet op alle 'kwetsbare plekken' die de gemeente voor ogen had. Voor die, niet nader benoemde, locaties worden nu deze structurele maatregelen voorgesteld. 

De plannen van het stadsbestuur betekenen een ruime overschrijding van de begrote één miljoen euro. De gemeenteraad moet tijdens de eerstvolgende commissievergadering Algemene Zaken nog akkoord gaan met de plannen.

De kans op een aanslag in de hoofdstad is reëel, stelt het college van burgemeester en wethouders. Er zijn al veel zichtbare en onzichtbare maatregelen getroffen, zoals bij Joodse instellingen.