Amsterdam Bewaar

Amsterdam wil meer woningen bij Zuidas

De gemeente wil meer woningen laten bouwen bij de Zuidsas
De gemeente wil meer woningen laten bouwen bij de Zuidsas © ANP

Amsterdam wil opnieuw woningen laten bouwen aan de Zuidas. De gemeente vraagt vastgoedpartijen om voorstellen te doen voor een combinatie van woningen en kantoren, pal langs ringweg A10.

Daarbij spreekt de stad van 'betaalbare woningen': vrije sector koop- en huurwoningen, middeldure huurwoningen en sociale huur. 

De 58.000 vierkante meter combinatie van wonen en werken moet pal naast het net geopende Noma House van voedingsmiddelengigant Kraft Heinz en de momenteel in aanbouw zijnde kantoortoren Hourglass komen.

Balans
Amsterdam wil per se woningen op die plek om de balans tussen wonen en werken in het gebied op peil te houden. Het project ligt weliswaar pal langs ringweg A10, maar die wordt daar de komende jaren, net als de NS- en metrosporen, onder de grond gebracht.

Projectontwikkelaars kunnen tot februari plannen indienen. Daarna wordt het project, na een selectieprocedure van elf maanden, in het najaar van 2019 aanbesteed. De bouw zal daarna nog zeker drie jaar vergen. Het plan grenst straks aan een nieuwe looproute en groenvoorziening die het aangenamer moet maken om tussen station Zuid en de VU-campus te lopen.

De resterende kavels langs de Mahlerlaan worden later aanbesteed.