Amsterdam Bewaar

Amsterdam wil genderneutrale toiletten in stadhuis

Het college noemt de behoefte van transgenders en mensen met een intersekse conditie aan genderneutrale toiletten begrijpelijk.
Het college noemt de behoefte van transgenders en mensen met een intersekse conditie aan genderneutrale toiletten begrijpelijk. © anp

Amsterdam wil een voorbeeld stellen in de acceptatie van transgenders en interseksualiteit door genderneutrale wc's op het stadhuis in te richten.

Ook wordt bekeken of in andere gemeentelijke gebouwen behoefte is aan sekseneutrale wc's.

Het college noemt de behoefte van transgenders en mensen met een intersekse conditie aan genderneutrale toiletten begrijpelijk, als symbool "maar ook als praktische uitwerking van de acceptatie van sekseneutrale voorzieningen."

Door de wc's te installeren hoopt het college als stadsbestuur het goede voorbeeld te stellen en ook andere openbare gelegenheden in Amsterdam te inspireren. De toiletten moeten de gevestigde sanitaire orde op het stadhuis overigens niet volledig op zijn kop zetten. Als de genderneutrale toiletten er komen, blijven de gescheiden toiletten op de Stopera ook nog bestaan. 

Formulieren
Het Amsterdam Museum en de Universiteit van Amsterdam hebben al sekseneutrale toiletten. Ook de gemeente Utrecht heeft recent besloten om dit soort toiletten op het stadhuis te maken.

Het is niet de eerste stap die de gemeente maakte richting acceptatie van genderneutraliteit. Eerder al werd besloten het aangeven van geslacht op gemeentelijke formulieren niet langer verplicht te stellen.