Amsterdam wil extra geld voor Nieuw-West

Amsterdam wil stadsdeel Nieuw-West onderhanden nemen, met een aanpak die vergelijkbaar is met die van de binnenstad en Zuidoost. De gemeente vraagt geld en medewerking van het kabinet.

Michiel Couzy
De Osdorper Ban in Nieuw-West. Beeld Dingena Mol
De Osdorper Ban in Nieuw-West.Beeld Dingena Mol

Het kabinet heeft een fonds samengesteld van 450 miljoen euro, waarvan een belangrijk deel is gereserveerd voor zestien buurten in Nederland die kampen met een opeenstapeling van problemen: criminaliteit, jeugdoverlast, werkloosheid en armoede. Twee van deze buurten liggen in Amsterdam: Zuidoost en Nieuw-West. Ook Poelenburg in Zaandam staat op de lijst.

Regelgeving

De gemeente heeft inmiddels plannen ingediend voor de verbeteringen in Zuidoost en Nieuw-West en verwacht nog voor de verkiezingen te horen hoeveel geld het kabinet hieraan bijdraagt en welke hulp Amsterdam nog meer krijgt, bijvoorbeeld in de vorm van regelgeving.

Het stadsbestuur heeft zelf al zwaar ingezet op Zuidoost. Hiervoor is een masterplan ontwikkeld, een offensief waarbij diverse partners, waaronder het rijk, zijn betrokken en dat zeker twintig jaar gaat duren. Dan moet het stadsdeel in de pas lopen met de rest van de stad. Ook voor de binnenstad heeft de gemeente een grootschalige aanpak opgesteld, die het historische centrum minder druk en meer toegankelijk voor Amsterdammers moet maken.

Achterstand

Voor Nieuw-West bestond zo’n grootschalige aanpak nog niet. De gemeente heeft wel een aantal zogenoemde ontwikkelbuurten in het vizier, maar grote delen van het stadsdeel, denk aan De Aker en Nieuw-Sloten, vallen daar niet onder. Volgens wethouder Laurens Ivens groeit ongeveer een kwart van de jongeren in Nieuw-West op in gezinnen op de grens van armoede, in een omgeving met veel ongeletterdheid en slechte beheersing van het Nederlands. “We zien achterstand op diverse gebieden en daarmee kansenongelijkheid.”

De plannen die zijn ingediend gaan uit van een samenwerking met onder meer het rijk, de politie, woningcorporaties, scholen, bedrijven en bewoners, die de leefbaarheid moeten verbeteren. Naast Ivens zijn stadsdeelvoorzitter Emre Ünver, burgemeester Femke Halsema en wethouder Rutger Groot Wassink hierbij betrokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden