Amsterdam wil drempels op woningmarkt wegnemen

Amsterdam gaat enkele notoire hindernissen bij het bemachtigen van een woning aanpakken. De lange wachttijd voor een bouwvergunning wordt bekeken, en ook onredelijke inkomenseisen voor huurders worden onder de loep genomen.

Een meerderheid in de gemeenteraad spoort wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ordening) aan om te helpen bij het sneller opleveren en het bereikbaarder maken van woningen. Beeld ANP
Een meerderheid in de gemeenteraad spoort wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ordening) aan om te helpen bij het sneller opleveren en het bereikbaarder maken van woningen.Beeld ANP

Een meerderheid in de gemeenteraad spoort wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ordening) aan om te helpen bij het sneller opleveren en het bereikbaarder maken van woningen. Dat blijkt uit diverse moties die vorige week zijn ingediend.

Dit jaar vielen de bouwcijfers tegen, het aantal verstrekte bouwvergunningen daalt al sinds het hoogtepunt van 9532 in 2018 en dat frustreert partijen van links tot rechts. In 2019 werd de ambitie van 7500 nieuwe woningen bij lange na niet gehaald, en ook dit jaar ziet het er niet goed uit.

Eerder beloofde het stadsbestuur al dat projectontwikkelaars met een inhaalslag bezig zijn die vanaf volgend jaar zichtbaar wordt, maar nu krijgt de wethouder opdracht om zelf ook hindernissen weg te nemen.

Deadlines gehaald

Zo moet het college onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de tijd die de gemeente er over doet om een bouwvergunning te verstrekken. Bij partijen als de VVD, D66 en het CDA hebben projectontwikkelaars geklaagd dat Amsterdam lang nodig heeft om een aanvraag te beoordelen.

Van Doorninck is het daar niet mee eens, volgens haar worden de dead­lines van 8 weken voor een eenvoudige of 26 weken voor een ingewikkelde aanvraag in minder dan 1 procent van de gevallen overschreden. Maar volgens de raad moeten externe adviseurs de gemeente gaan helpen bij het versnellen van dit proces.

Ook een andere bekende frustratie op de Amsterdamse woningmarkt wordt onder de loep genomen: de inkomenseisen die vooral verhuurders van woningen in het middensegment stellen aan kandidaat-huurders. Een verplicht inkomen van vier tot vijf keer de maandhuur is geen uitzondering. Ook sommige woningcorporaties eisen dit. Dat gaat partijen als GroenLinks, PvdA, SP en D66 te ver.

Maximale inkomenseisen

Zij willen dat met de verhuurders afspraken worden gemaakt over maximale inkomenseisen. Ook hopen ze dat hiervoor regels kunnen worden bedacht in de nieuwe verhuurvergunning, die Amsterdam momenteel uitrolt.

Op voorspraak van het CDA komt er wel meer papierwerk voor ontwikkelaars van panden met historische waarde. Er is een categorie huizen, gebouwd voor 1940, die niet als monument is geregistreerd maar soms wel beeldbepalend kan zijn voor de omgeving.

Via de invoer van een sloopvergunning moet de gemeente een vinger aan de pols houden bij dit soort ontwikkelingen, vindt een raadsmeerderheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden