Amsterdam wil definitief af van drommen prettoeristen

Amsterdam wil voorkomen dat de drommen prettoeristen na de coronacrisis weer terugkeren in de binnenstad. Nieuwe regels en de aankoop van vastgoed moeten zorgen dat winkels en horeca zich voortaan richten op bewoners in plaats van toeristen.

Michiel Couzy en Ruben Koops

Het Damrak in 2014 en in 2020. Beeld: Amaury Miller.

Het was de burgemeester zelf ook opgevallen, hoe weinig mensen er eigenlijk wonen in de binnenstad nu de stroom toeristen zo goed als op­gedroogd is. Door de coronacrisis is zichtbaar hoe afhankelijk delen van de binnenstad zijn geworden van bezoekers, zegt burgemeester Femke Halsema in een interview. Woensdag stuurde ze een brief aan de gemeenteraad over de toekomst van de binnenstad.

Een kans wil ze de crisis niet noemen, dat zou geen recht doen aan het leed dat het virus aangericht heeft, maar het maakt wel goed zichtbaar waar Amsterdam naartoe wil: een stad met minder toeristen.

Andere winkels

Die expliciete wens vormt de basis van een serie maatregelen om de binnenstad leefbaar te maken. Die volgen op een advies van stadsplanoloog Zef Hemel. Niet langer spreiden, of handhaven, maar zonder meer het terugdringen van het aantal toeristen. Met de burgemeester als eindverantwoordelijke bestuurder.

Dat maakt de maatregelen stevig en verregaand. “Ik moet de eerste Amsterdammer die het de afgelopen jaren niet te druk vond, nog tegenkomen,” legitimeert Halsema deze stap.

De middelen die Halsema aanwendt, bestaan vooral uit bekende instrumenten die opnieuw in stelling worden gebracht. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden om vastgoed in de binnenstad te verwerven, met hulp van organisaties als de NV Zeedijk of Stadsgoed NV, om daarna als pandeigenaar te kunnen bepalen welke winkel of welk café daar komt. De afgelopen jaren visten deze ideële vastgoedbedrijven steeds achter het net, omdat de marktprijzen zo hoog lagen. Met actieve steun van de gemeente kan dat veranderen.

Ook wil Halsema nieuwe regels van Den Haag waarmee Amsterdam kan ingrijpen in het winkelaanbod. De gemeente kan al de opening van nieuwe toeristische winkels voorkomen in delen van de binnenstad, maar dit blijkt onvoldoende om een einde te maken aan de monocultuur. Als voorbeeld noemt ze een wetswijziging om de verkoop van alcohol in minisupermarkten, vaak verkapte slijterijen, te voorkomen.

Raambordelen

Halsema streeft ook naar winkels en horeca die zich vooral richten op bewoners. Idealiter zal het toeristische aanbod nergens het straatbeeld meer domineren. Halsema wil in gesprek met hoteliers en vastgoedbezitters om hen aan te spreken op hun verantwoordelijkheid voor een leefbare stad. “Dat is ook in hun belang. Kijk naar Venetië, te veel toerisme kan een stad ook over z’n hoogtepunt heen helpen.”

Ook is het idee om het bestaande aanbod in buurten en gebieden beter onder de aandacht te brengen en te profileren met een specifiek thema. Citymarketingbureau Amsterdam&Partners gaat winkeliersverenigingen daarbij helpen. “Hoe mooi zou het zijn als het Leidseplein en omgeving zich verder zou ontwikkelen tot het culturele hart van Amsterdam,” aldus Halsema. Door de buurt een eigen identiteit te geven is het aanbod van winkels, cultuur en horeca beter herkenbaar voor bewoners. De vele Joodse instellingen en centra rond het Mr. Visserplein die zich verenigd hebben in het Joods Cultureel Kwartier, dienen hierbij als voorbeeld.

De veranderingen op de Wallen om raambordelen in te wisselen voor een prostitutiehotel gaan gewoon door, zegt Halsema. In september, als sekswerkers weer aan de slag mogen, moet duidelijk worden of de virusuitbraak dit proces versnelt.

Lees ook het interview met burgemeester Halsema: ‘Een leefbare stad is in ieders belang.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden