Amsterdam wil deel prostitutie verplaatsen van de Wallen naar een erotisch centrum

Prostitutieramen op de Wallen.  Beeld ANP
Prostitutieramen op de Wallen.Beeld ANP

Een aantal marktpartijen heeft interesse om een erotisch centrum in de stad te ontwikkelen, met plek voor prostitutie, horeca en entertainment. Om dit een kans te geven, wil het gemeentebestuur flink wat ramen op de Wallen sluiten.

Michiel Couzy

Het gemeentebestuur gaat marktpartijen benaderen om plannen te maken voor een erotisch centrum, dat kan verrijzen in Zuidoost, Nieuw-West, Noord, Zuid of Oost. Hiermee zet burgemeester Femke Halsema een volgende stap in haar Wallenaanpak. Een stap met grote gevolgen voor de beroemdste buurt van Amsterdam: het red light district.

Het aantal ramen waarachter sekswerkers hun diensten aanbieden en verlenen, zal ‘wezenlijk’ afnemen om zo’n centrum de kans te geven, blijkt uit een brief van de burgemeester aan de gemeenteraad. Met haar Wallenaanpak wil Halsema de drukte en overlast op de Wallen verminderen, de positie van sekswerkers verbeteren en ondermijning tegengaan. “Sluiting van ramen is zeker ingrijpend,” licht ze toe. “De Wallen krijgen dan een ander aanzien. Maar we hebben de ambitie om de binnenstad te veranderen. Die is nu te veel een vergaarbak van mensen die heel luidruchtig consumeren en weinig oog hebben voor de schoonheid en historie.”

De gemeente heeft onderzoek laten doen naar de mogelijkheden voor een erotisch centrum, een combinatie van prostitutie, horeca en entertainment, en voor een prostitutiehotel, met alleen sekswerk en bescheiden horeca. Marktpartijen, zo blijkt uit het onderzoek, hebben een duidelijke voorkeur voor een erotisch centrum, al zijn ze voorzichtig. Het aantal geïnteresseerden is beperkt en lijkt, wat financiering betreft, uit de hoek van particuliere beleggers te komen.

Verplaatsen

De geïnteresseerde marktpartijen vinden zo’n centrum pas kansrijk als ramen op de Wallen dichtgaan. Dit sluit aan op het voornemen van het gemeentebestuur om de drukte op de Wallen te verminderen en minder feesttoeristen te trekken. Het college wil daarom inzetten op het sluiten van een wezenlijk aantal ramen op de Wallen en het creëren van nieuwe werkplekken in een erotisch centrum elders in de stad. Mogelijk kunnen raamexploitanten hun bedrijvigheid dan verplaatsen van de Wallen naar het erotisch centrum.

Sluiting van ramen is ingewikkeld, beseft Halsema. “Dat kost tijd en heeft financiële consequenties. Maar eerst moet de raad kiezen of we dit pad inslaan,” zegt ze. Dat is nog geen gelopen koers. Minder ramen en verplaatsing van sekswerk liggen gevoelig bij een aantal partijen in de raad, zoals GroenLinks, D66 en Bij1. Het college, met daarin wethouders van GroenLinks en D66, heeft al ingestemd met dit voornemen. Of sekswerkers en exploitanten belangstelling hebben voor een erotisch centrum, is niet onderzocht. “Een aantal zal geïnteresseerd zijn, een aantal niet,” aldus Halsema. “Veel sekswerkers gaan uit van de status quo, al hebben ze ook vaak last van toeristen. Het zal afhangen van het gesprek dat we met hen gaan voeren.”

Acht opties

Grote vraag is natuurlijk waar zo’n erotisch centrum in de stad moet verrijzen. De gemeente heeft een shortlist gemaakt van acht mogelijke locaties, niet te ver uit het centrum en bereikbaar met openbaar vervoer. Met het voorbehoud dat daar nog plekken kunnen bijkomen of afvallen. Het gaat om twee locaties in Zuidoost. Optie één is daar Amstel III, een bedrijventerrein tussen de Johan Cruijff Arena en het AMC, dat wordt omgezet in een woonwijk. Optie twee is de Arenapoort, rondom station Bijlmer.

In Nieuw-West staan twee plekken op de lijst, allebei in Sloterdijk. Het Hamerkwartier in Noord, tussen de Meeuwenlaan en het IJ, is eveneens een mogelijkheid. Hier verrijst de komende jaren een woonwijk met werkplekken. In Zuid is het gebied rondom de RAI een optie en in Oost de Eenhoornbuurt, waar de Ringdijk de Wibautstraat nadert. Een laatste locatie is een nog onbekende plek op het water.

Alle gebieden op de lijst zijn nog in ontwikkeling. Probleem is wel dat de gemeente op deze plekken geen grondpositie heeft. Het zal niet eenvoudig zijn omwonenden achter het plan te krijgen van prostitutie in hun buurt, weet ook Halsema. “Dat zal ook afhangen van de uitstraling van het centrum. Die moet aangenaam zijn, niet louche.”

Over 3 tot 10 jaar

Gezien de complexiteit verwacht Halsema dat het drieënhalf tot tien jaar kan duren voordat het centrum er staat. Nadeel van een erotisch centrum is dat de combinatie van seks en horeca ook feesttoeristen trekt, in tegenstelling tot een prostitutiehotel, dat vooral aantrekkelijk is voor ‘doelbewuste seksklanten’. Omdat de stad juist minder feesttoeristen wil trekken, blijven horeca en entertainment enigszins bescheiden.

Architecten van bureau Moke hebben een studie gedaan naar de mogelijke indeling van zo’n centrum. Bezoekers zullen zich volgens de schetsen via spiraalvormige hellingbanen een weg langs de sekswerkers, horeca en liveshows kunnen banen. Op zo’n manier is grip te houden op de bezoekersstromen en valt overlast te voorkomen. Op de tekeningen heeft het erotisch centrum met hellingbanen veel weg van de parkeergarage aan de Marnixstraat, gezien vanaf de Nassaukade.

Sekswerkers woedend

Sekswerkers op de Wallen reageren woedend op het vandaag gepresenteerde plan van de burgemeester voor het sluiten van een deel van de ramen op de Wallen en een nieuw erotisch centrum elders in de stad. Toch komt het voor de sekswerkers niet als een verrassing: ‘We zagen de bui al hangen,’ stelt Felicia Anna van de belangenvereniging voor sekswerkers op de Wallen, Red Light United. ‘Als je bij ieder gesprek duidelijk aangeeft dat de sekswerkers op de Wallen helemaal niet willen werken in zo’n erotisch centrum, en niet willen dat er nog meer ramen sluiten, en het gaat toch iedere keer over de toekomst van zo’n erotisch centrum, dan weet je al hoe laat het is.’

Volgens de sekswerkers lost het plan ook niet de problemen op. ‘Dit project is begonnen vanwege de drukte en de overlast op de Wallen’, legt Anna uit. ‘En Halsema stelde zelf vast bij Nieuwsuur dat de drukte op de Wallen veroorzaakt wordt doordat er veel ramen zijn gesloten, waardoor het gebied kleiner is geworden en bezoekers meer geconcentreerd op elkaar zitten. Hoe helpt het sluiten van nog meer ramen daarbij dan? Daarmee herhaal je toch alleen maar de oorzaak van dit probleem?’

Bovendien zijn de sekswerkers zeer kritisch op het plan gezien het feit dat de animo onder sekswerkers op de Wallen zeer nihil is. ‘Slechts 7% van de sekswerkers op de Wallen ziet toekomst in dit plan. Meer dan 90% ziet er helemaal niets in,’ legt Anna uit. ‘Straks wordt er dus enorm veel geld gepompt in een erotisch centrum, kost het de gemeente nog meer geld om de ramen op de Wallen uit te kopen, en is het resultaat straks dat er een grotendeels leeg erotisch centrum staat en dat de sekswerkers de illegaliteit in zijn gedwongen. Onbegrijpelijk midden in deze economische crisis, want het gaat de gemeente veel geld kosten.’

De sekswerkers zien in het voorstel van de burgemeester vooral een bewijs dat er niet naar hen geluisterd wordt. ‘Als je het voorstel ook leest komen er vrijwel alleen maar beleggers, investeerders, ontwikkelaars en banken aan het woord. Het is dus vooral een feestje projectontwikkelaars en investeerders, maar naar de sekswerkers wordt niet geluisterd. Het project zal dus vooral een duur fiasco voor de stad worden,’ voorspelt Felicia Anna.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden