Amsterdam Bewaar

Amsterdam wil dat NVWA optreedt tegen tabaksindustrie

Amsterdam wil dat NVWA optreedt tegen tabaksindustrie
© ANP

De gemeente Amsterdam sluit zich aan bij het verzoek aan de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) om op te treden tegen de tabaksindustrie.

Dit heeft wethouder Simone Kukenheim (Zorg) woensdagmiddag gezegd in de gemeenteraad.

Onlangs verscheen een rapport van het RIVM waaruit blijkt dat de hoeveelheid teer, nicotine en koolmonoxide in sigaretten veel groter is dan wettelijk toegestaan.

Advocaat Bénédicte Ficq nam daarop het initiatief om een bestuursrechtelijk handhavingsverzoek in te dienen bij de NVWA om onmiddellijk op te treden en krijgt hierbij steun van Amsterdam.

Aanjager
De gemeente sloot zich eerder als eerste gemeente in Nederland aan bij de aangifte tegen de tabaksindustrie. Die heeft niet tot vervolging geleid. De steun van de gemeente komt voort uit het voornemen om het roken onder Amsterdammers en vooral jongeren aan te pakken.

De gemeente wil een 'aanjager' zijn op dit dossier, aldus Kukenheim. Sinds begin dit jaar is roken op de pont verboden. Ook zijn diverse schoolpleinen en sportterreinen rookvrij en kunnen ambtenaren een cursus stoppen met roken volgen.

Lees ook: Roken? Dat moet niet meer mogen