Amsterdam Bewaar

Amsterdam weert hotels uit de binnenstad

De hotelstop geldt in bijna de hele binnenstad.
De hotelstop geldt in bijna de hele binnenstad. © Rowin Ubink

Amsterdam krijgt definitief een hotelstop. In het grootste deel van de stad worden nieuwe hotels niet meer toegestaan.

Dit heeft wethouder Kajsa Ollongren donderdag bekend gemaakt. 

De gemeente heeft samen met de stadsdelen buurten aangewezen waar vanaf 2017 een hotelstop komt. Nieuwe aanvragen voor een logement worden daar niet meer behandeld. Uitgezonderd van de drie Oostenlijke eilanden geldt het verbod in bijna de hele binnenstad, maar ook in populaire buurten in de stadsdelen Zuid, Oost en West.

Voor de rest van de stad geldt een 'nee, tenzij-beleid'. Dat houdt in dat er op deze plekken in principe geen nieuwe hotels bij zullen komen, tenzij het om een innovatief concept gaat. Zoals de gemeente het zegt: als het écht iets toevoegt aan een straat of buurt, een duurzaam project is en meer biedt dan een overnachting. 

Bovendien moet de initiatiefnemer buurtbewoners raadplegen over het geplande hotel. De uitkomst van dit buurtonderzoek weegt mee bij het verlenen van een eventuele vergunning. 

Nog 78 hotels
Het Amsterdamse hotelbeleid is op verzoek van de bestuurscommissies aangescherpt. Het is vooral een wens van stadsdeel Centrum, terwijl Noord, Nieuw-West en Zuidoost op sommige plekken juist liever meer hotels willen. Daar gaat de gemeente echter niet in mee: ook in die stadsdelen geldt vanaf volgend jaar 'nee, tenzij'.

De hotelstop bekent niet dat de komende tijd geen nieuwe hotels meer zullen openen in de stad. Op dit moment lopen nog 78 projecten voor nieuwe logementen, die al eerder zijn goedgekeurd. Volgens een inventarisatie van de Metropool­regio Amsterdam zijn er tot 2022 in Amsterdam plannen voor nog zo'n 6500 kamers.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.