Update

Amsterdam verzorgt noodopvang asielzoekers samen met Zeeland, Groningen en Friesland

Amsterdam-Amstelland, Zeeland, Groningen en Friesland zijn vanaf woensdag als eerste vier veiligheidsregio’s aan de beurt om twee weken lang crisisnoodopvang te verzorgen voor zeshonderd asielzoekers. Die maatregel moet helpen de situatie in het aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten.

Het Parool
In aanmeldcentrum Ter Apel is het ontzettend druk. Mensen sliepen meerdere keren in stoelen op de gang. De hulp van de vier gemeenten moet ernstige problemen voorkomen. Beeld ANP VINCENT JANNINK
In aanmeldcentrum Ter Apel is het ontzettend druk. Mensen sliepen meerdere keren in stoelen op de gang. De hulp van de vier gemeenten moet ernstige problemen voorkomen.Beeld ANP VINCENT JANNINK

Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) meldt dit dinsdagavond. Staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel kondigde dinsdag aan dat de veiligheidsregio’s bij toerbeurt mensen gaan opvangen. Die nieuwe afspraken zouden tot in augustus de ernstigste problemen moeten kunnen voorkomen. De asielzoekers worden vanaf woensdag en donderdag naar de veiligheidsregio’s overgebracht, meldt een woordvoerder van het COA.

Amsterdam verwacht woensdag nog geen asielzoekers voor de crisisnoodopvang. De intentie om ze op te vangen is er, maar er wordt nog overleg gevoerd over een opvanglocatie, meldt een woordvoerder woensdagochtend.

De veiligheidsregio’s hebben afgesproken dat steeds vier gemeenten twee weken lang noodopvang regelen voor 150 mensen. Dit zou in ieder geval voor de komende twaalf weken voldoende opvangcapaciteit moeten opleveren om te voorkomen dat er weer mensen in stoelen op de gang van het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten slapen, zoals de afgelopen tijd meerdere keren het geval was.

Te weinig slaapplaatsen

Maandagavond was er voor 120 mensen geen bed meer in het opvangcentrum. Hoe het er dinsdagavond voorstaat, kon een woordvoerder van het COA niet precies zeggen. Wel is het volgens hem nog steeds ‘heel druk’ in Ter Apel. De zeshonderd bedden die de veiligheidsregio’s nu regelen zullen volgens hem ‘een verlichting betekenen’ en zijn wat het COA betreft ‘een zeer welkome bijdrage aan het aantal beschikbare opvangplekken’.

Waar de asielzoekers precies worden opgevangen, is nog niet duidelijk. Wel zijn er volgens de zegsman afspraken gemaakt wat betreft vervoer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden