Amsterdam valt buiten file top 10
Amsterdam rijdt lekker door, door de coronacrisis: de stad is uit de top tien van steden met de meeste vertraging gevallen. Dat blijkt uit onderzoek van TomTom.
Het navigatiebedrijf berekende dat er in Amsterdam nauwelijks nog files waren het afgelopen jaar. Met name in de spits nam de extra reistijd door drukte sterk af: in Amsterdam was in vergelijking met een jaar eerder sprake van een daling van 43 procent.
Door drukte op de weg duurde een gemiddelde autorit in Amsterdam ‘nog maar’ 18 procent langer dan wanneer er geen verkeer op de weg zou zijn, stelt TomTom. Dit betekent dat automobilisten ruim vijf minuten langer deden over een rit van een half uur. Dat is bijna een derde minder (31 procent) vergeleken met 2019.
Langste filedag
Vóór de coronacrisis stond de automobilist in Amsterdam het langst in de file op 13 februari 2020. Een autorit van een half uur duurde op die dag in Amsterdam bijna veertien minuten langer, door een groot ongeluk met vier auto’s op de A10. Een deel van de Ringweg-Noord was afgesloten, wat zorgde voor een omleiding.
Tijdens de coronacrisis was vrijdag 29 mei de drukste dag, met een extra reistijd van bijna elf minuten op een autorit van een half uur. Dit kwam door forse files op de A10 door werkzaamheden en een ongeluk op diezelfde weg.
De rustigste dag vóór Covid-19 was – naast nieuwjaarsdag – zondag 9 februari. Op die dag kregen weggebruikers het advies om niet de weg op te gaan door storm Ciara. De rustigste dag tijdens de pandemie was op tweede paasdag, maandag 13 april.
Elfde plaats
Amsterdam staat op de elfde plek als wordt gekeken naar verkeerstoppingen in Nederland, aldus TomTom. Bovenaan dit jaar staat Haarlem, waar de gemiddelde extra reistijd 25 procent is. Haarlem wordt gevolgd door Den Haag (24 procent) en Nijmegen (21 procent) op de tweede en derde plaats.
TomTom verwacht niet dat ook dit jaar de wegen zo rustig blijven, zegt Gijs Peters van het bedrijf. “Tenzij er een gezamenlijke en bewuste verandering in het reisgedrag plaatsvindt, ondersteund door beleidsmakers en, nog belangrijker, werkgevers.”
Peters wijst onder meer op flexibele werktijden en het stimuleren van thuiswerken. “Hoewel de vertragingen in het verkeer in Nederland in 2020 zijn afgenomen, zal dit geen trend worden. We zullen zien dat het verkeer weer drukker wordt als mensen weer naar kantoor gaan en teruggaan naar oude routines. Misschien wordt het zelfs nog drukker, omdat mensen minder snel gaan carpoolen of liever niet de trein pakken uit angst voor het virus.”