PlusAnalyse

Amsterdam vaart eigen koers na kerstvakantie: leerlingen uit groep 8 krijgen zeker fysiek onderwijs

Wat het kabinet ook beslist: Amsterdamse groep 8-leerlingen krijgen na de kerstvakantie fysiek onderwijs. Voor de rest van de leerlingen is onderwijs op afstand al voorbereid en voor kinderen met slechts één ouder in een cruciaal beroep komt toch noodopvang.

Raounak Khaddari
Basisschool Mobiel in Amsterdam Zuidoost gaat na de kerstvakantie weer beginnen met een combinatie van noodopvang en thuisonderwijs.  Beeld Dingena Mol
Basisschool Mobiel in Amsterdam Zuidoost gaat na de kerstvakantie weer beginnen met een combinatie van noodopvang en thuisonderwijs.Beeld Dingena Mol

De ruim 65.708 basisschoolleerlingen die Amsterdam rijk is, hebben net als de rest van Nederland nog geen zekerheid over hoe ze na de kerstvakantie van start gaan. Premier Rutte maakte tijdens de laatste coronapersconferentie bekend dat scholen vanaf een week voor de kerstvakantie tot en met 9 januari de deuren moeten sluiten. Het uitgangspunt van de rijksoverheid is dat het onderwijs op 10 januari weer open kan, maar uiterlijk 3 januari wordt hier pas definitief een besluit over genomen

Amsterdamse basisscholen willen koste wat het kost ‘panieksituaties’ zoals bij vorige schoolsluitingen voorkomen en hebben de afgelopen week al onderwijs op afstand georganiseerd voor na de vakantie. Het BBO, de vereniging van Amsterdamse schoolbesturen in het primair onderwijs, houdt er namelijk ‘ernstig rekening mee dat scholen langer gesloten blijven’.

De schoolbesturen zijn het er wel over eens dat leerlingen van groep 8 fysiek onderwijs moeten krijgen, welk besluit er ook wordt genomen. Volgens het BBO hebben zij gezien hun voorbereiding op de middelbare en het feit dat het hun laatste basisschooljaar is, een bijzondere positie.

Er zijn nu al grote zorgen om sommige scholieren: vooral kinderen die niet feestelijk afscheid konden nemen van de basisschool en kinderen die in de brugklas zaten toen de scholen werden gesloten. Het valt middelbare scholen op dat vooral die leerlingen het moeilijkst aan leren toekomen en achterlopen in de ontwikkeling op sociaal-emotioneel gebied.

Ouders met cruciaal beroep

Wat betreft de noodopvang volgt Amsterdam na de vakantie wel de landelijke richtlijnen: dan kunnen kinderen die slechts één ouder met een cruciaal beroep hebben, óók aanspraak maken op de noodopvang. Ondanks de verplichte sluiting zijn scholen namelijk wel verplicht om noodopvang te regelen voor kwetsbare kinderen en kinderen van wie een van de ouders een cruciaal beroep uitoefent. Dat was afgelopen week niet het geval: Amsterdamse schoolbesturen besloten namelijk geen noodopvang te regelen voor kinderen van wie slechts één ouder in een cruciale sector werkt. Dat is in strijd met de regels en zorgde voor verontwaardiging.

“We praten bijvoorbeeld over verpleegkundigen, ic-artsen en huisartsen. De scholen nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid voor deze werkenden niet,” zegt Marjet Winsemius van de stichting Voor Werkende Ouders. “Ouders komen echt in de problemen.”

Gjalt Jellesma van Boink, Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang, zegt dat het ‘schijnbaar de regel is dat het onderwijs zelf kan besluiten om zich niet aan de regels te houden’.

Na de kerstvakantie wordt dat dus anders geregeld, verzekert Lieke Thesingh, voorzitter van het bestuur van het BBO. “Dat we dat de afgelopen week niet gedaan hebben, was omdat we in een noodsituatie zaten en in korte tijd veel moesten regelen,” zegt Thesingh.

Toch houden de scholen nog een kleine slag om de arm. Als de instroom in de noodopvang dermate groot dreigt te worden dat dit tot personele problemen of onuitvoerbaarheid van onderwijs leidt, kan de school afwijken van de landelijke lijn en alsnog de eis van twee ouders in een cruciaal beroep hanteren.

Meer corona-infecties in Amsterdam

Het aantal coronagevallen daalt landelijk nog steeds, maar in de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland is juist een stijging waar te nemen. Volgens het coronadashboard van de overheid neemt het gemiddelde aantal positieve testuitslagen in en rondom Amsterdam toe.

Op 19 december stond het weekgemiddelde in de regio op 742 nieuwe coronagevallen per dag. Op tweede kerstdag is dat aantal gestegen naar gemiddeld 910 positieve testuitslagen per dag over de afgelopen zeven dagen. Zondag kregen in de veiligheidsregio 1098 mensen te horen dat ze corona hebben opgelopen.

Mogelijk wordt de stijging veroorzaakt door de omikronvariant, die in Amsterdam sneller rondgaat dan gevreesd. Die variant van het virus lijkt besmettelijker dan de deltavariant, die tot voor kort alle besmettingen in Nederland veroorzaakt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden