live

Amsterdam treurt om zijn geliefde burgemeester

Eberhard van der Laan is op donderdag 5 oktober op 62-jarige leeftijd overleden. Lees hieronder alles over het overlijden van de geliefde burgemeester.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Arena klapt voor Van der Laan

  Ajax speelt vanavond het eerste duel in de Johan Cruijff Arena sinds het overlijden van Eberhard van der Laan. Spelers en supporters stonden met een minuut applaus stil bij de dood van de burgemeester én groot supporter van Ajax.

  Op de stoel waar hij vaak de thuiswedstrijden bekeek in de Johan Cruijff Arena, lagen een bos bloemen en een lijstje met een aanvoerdersband voor de aanvoerder van Amsterdam. De spelers van Ajax voetballen met rouwbanden.

 2. 'Maar één unieke Eberhard van der Laan'

  Premier Mark Rutte was een van de aanwezigen en sprekers tijdens de afscheidsdienst voor Van der Laan. Na afloop van de dienst heeft hij op Twitter nogmaals zijn bewondering uitgesproken voor de burgemeester. 'Er was maar één unieke Eberhard van der Laan. Wat zijn we hem dankbaar. Wat gaan we hem missen,' schrijft Rutte.

 3. Applaus voor Van der Laan

  Tijdens een besloten dienst in het Concertgebouw is afscheid genomen van Eberhard van der Laan. Toen de kist naar binnen werd gedragen door vrienden van de burgemeester, klonk buiten applaus.

 4. Ruim 1000 genodigden bij afscheid

  Ruim duizend familieleden, vrienden, collega's en andere relaties zijn zaterdagmiddag bij de herdenkingsdienst van burgemeester Eberhard van der Laan.

  Tijdens de bijeenkomst in het Koninklijk Concertgebouw spreken familie en vrienden, onder wie minister-president Mark Rutte en historicus Geert Mak.

  Verder zijn er optredens van Wende Snijders, enkele leden van het Koninklijk Concertgebouworkest, Trio Bier en Acda en De Munnik, maakte de woordvoerder van Van der Laan bekend.

  Minuut stilte
  Voorafgaand aan het afscheid luiden om 12.50 uur de klokken van de Amsterdamse torens. Om 13.00 uur, als de dienst begint, staat het Amsterdams openbaar vervoer een minuut stil als eerbetoon aan de burgemeester.

  Na afloop van de bijeenkomst in het Concertgebouw wordt de burgemeester in besloten kring begraven. Vrijdag konden Amsterdammers afscheid nemen van Van der Laan. Duizenden mensen kwamen naar het Concertgebouw om hem een laatste groet te brengen.

 5. Amsterdammers brengen laatste groet

  Voor het Koninklijk Concertgebouw staat vrijdagochtend een enorme rij mensen die afscheid komen nemen van burgemeester Eberhard van der Laan. Van 10.00 tot 20.00 uur kunnen Amsterdammers naar binnen om een laatste groet te brengen.

  De kist draagt aan de voor- en achterkant de drie kruisen van het wapen van Amsterdam en is gemaakt van eikenhout, afkomstig uit het Vondelpark. In het Concertgebouw hangen foto's van de burgemeester.

  Een van de eersten in de rij vrijdagochtend was Jules Oosterwegel. "Ik ben hier om persoonlijk afscheid te nemen van Eberhard en als morele steun voor zijn familie. Het is nu echt definitief."

 6. Tijdens het publieke afscheid van burgemeester Eberhard van der Laan houden Amsterdammers vrijdag afwisselend in tweetallen de wacht bij zijn kist in het Koninklijk Concertgebouw.

 7. GVB legt OV stil voor Van der Laan

  Alle bussen, metro's, trams en veren in de stad staan zaterdagmiddag om 13.00 uur één minuut stil, ter nagedachtenis aan burgemeester Eberhard van der Laan.

 8. Oranje herdenkt Van der Laan

  Voor de start van de WK-kwalificatiewedstrijd tussen het Nederlands elftal en Zweden is een minuut stilte gehouden om Van der Laan te herdenken.

  Van der Laan was een groot voetballiefhebber, vooral als het om het Nederlands elftal en zijn geliefde Ajax ging. De spelers van het Nederlands elftal voetballen tegen Zweden met rouwbanden om.