Amsterdam Bewaar

Amsterdam trekt drie miljoen euro uit voor zorg in de buurt

Met het voorstel maakt de gemeenteraad een deel van de bezuinigingen op de stadsdelen goed
Met het voorstel maakt de gemeenteraad een deel van de bezuinigingen op de stadsdelen goed © ANP

Amsterdam gaat jaarlijks drie miljoen euro uittrekken voor zorg in de buurt. Hierbij gaat het om thuismaaltijden, dagbesteding en sportactiviteiten voor ouderen, ondersteuning van vrijwilligers en mantelzorgers.

Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdagavond in met een amendement hiertoe van GroenLinks en PvdA. Deze maatregelen moeten voorkomen dat kwetsbare Amsterdammers meer duurdere zorg nodig hebben, zegt Femke Roosma (GroenLinks). 

Met dit voorstel maakt de gemeenteraad een deel van de bezuinigingen op de stadsdelen goed. Van de zeven miljoen die de stadsdelen moeten besparen, komt 1,6 miljoen euro terecht bij zorg. De raad repareert dit en legt zelfs geld bij. 

Het college steunt het plan, maar niet de financiële dekking. De raad haalt de miljoenen de eerste twee jaar uit de zorgreserves, voor de jaren daarna moet het gemeentebestuur zelf maar een oplossing vinden. Hiermee is wethouder Udo Kock van Financiën het niet eens. Toch steunde de coalitiepartijen het voorstel, waarmee de ruime meerderheid een feit is.