Amsterdam Bewaar

Amsterdam trekt 60 procent meer bezoekers dan tien jaar geleden

De toename van bezoekers voedt de discussie over drukte in de stad. 'We hebben nu officieel fietsfiles, rijen voor het Rijks en een drukte op straat die tien jaar geleden onvoorstelbaar was.'
De toename van bezoekers voedt de discussie over drukte in de stad. 'We hebben nu officieel fietsfiles, rijen voor het Rijks en een drukte op straat die tien jaar geleden onvoorstelbaar was.' © ANP

De stad zag het aantal bezoekers vorig jaar met elf procent stijgen. Daarmee komt het aantal toeristische en zakelijke bezoekers, uit binnen- en buitenland, op 17,3 miljoen en dat is liefst zestig procent meer dan in 2005.

Het druktegevoel wordt blijkbaar door andere factoren dan de drukte zelf veroorzaakt

Dat blijkt uit de Amsterdam City Index, een jaarlijks onderzoek van ondernemersvereniging voor de binnenstad Amsterdam City. In 2005 trok de stad nog 10,9 miljoen bezoekers.

De toename voedt de opgelaaide discussie over drukte in de stad. 'We hebben nu officieel fietsfiles, rijen voor het Rijks en een drukte op straat die tien jaar geleden nog onvoorstelbaar was,' aldus de onderzoekers.

Maar de drukte raakt nog niet aan de economie van de binnenstad, zo blijkt uit de jaarlijkse graadmeter voor het economisch klimaat van de binnenstad.

Amsterdam City verkiest een nuchtere kijk op de drukte. Die is óók subjectief. 'Het klopt wel dat er steeds meer mensen komen, maar dat wil niet zeggen dat het allemaal drukker wordt,' zegt voorzitter Willem Koster.

Aangiftes diefstal en geweld
Ondanks dat meer mensen samendrommen, daalde het aantal aangiftes van diefstal en geweld binnen de binnenring. De overlast op straat steeg vorig jaar wel, maar is altijd nog zestig procent minder dan in 2005.

Opmerkelijk is dat het in drie straten gemeten aantal passanten daalde. Koster kan dat ook niet verklaren. 'Het druktegevoel wordt blijkbaar door andere factoren dan de drukte zelf veroorzaakt,' schrijven de onderzoekers. 'En mensen komen anders de binnenstad binnen. Men fietst.'

Het schrikbeeld van Venetië als doodbloedende toeristenstad vindt Amsterdam City misplaatst. Zo is het aantal bedrijven binnen de binnenring boven de tienduizend gestegen. Ondanks alle zorgen over de toekomst van grootwinkelbedrijven is hun omzet hier alleen maar gestegen.

Opkomst webwinkels
Koster voorziet dat winkels in het centrum juist baat kunnen hebben bij de opkomst van webwinkels, omdat ze daar beleving aan toevoegen. De gevoelde drukte kan worden verlicht door de massa meer te spreiden, zo beveelt Amsterdam City aan. Door de binnenstad als het ware op te rekken, zoals gelukt is met De Hallen.

Ook denkt Koster aan ruimere openingstijden en het lokken van bezoekers in de stiller geworden ochtenden. Ook kunnen sommige buurten beter worden benut, zoals rond de Nieuwezijds Voorburgwal.