Amsterdam Bewaar

Amsterdam proost op 2017

Het Scheepvaartmuseum, precies een jaar geleden om 12 uur.
Het Scheepvaartmuseum, precies een jaar geleden om 12 uur. © ANP

Met champagne, bollen en beignets onder de arm wordt in heel Amsterdam het nieuwe jaar feestelijk ingeluid.

De meest in het oog springende locatie waar dat gebeurt is het Scheepvaartmuseum. Bikkels komen daar koukleumen voor het 'nationaal aftelmoment', dat met een hoop vuurwerk gepaard gaat en live uitgezonden wordt op NPO 1. Verspreid daarvoor- en na zijn verspreid over de stad volop feesten en partijen te vieren. Let daarbij wel op. Vuurwerk afsteken mag dit jaar niet overal meer. In deze kaart is te zien waar plaatselijke vuurwerkverboden gelden. De tekst loopt verder na de kaart.

De overlast door toedoen van vuurwerk lijkt halverwege oudejaarsavond 2016 mee te vallen. In Noord werd een aantal woningen tijdelijk ontruimd na een brand in een kelderbox, die mogelijk ontstond door vuurwerk. In West werden agenten belaagd met vuurwerk. Twee verdachten zitten vast voor poging tot zware mishandeling.

De politie laat weten alleen uit te rukken bij meldingen waarbij bijvoorbeeld vandalisme wordt gepleegd. Overlast is een gemeentelijke aangelegenheid.

Bibberende huisdieren op de bank? Ze zijn niet de enigen. 4 op de 5 Amsterdamse honden heeft last van het vuurwerk. Hondenoppassite Petbnb deed onderzoek naar wat te doen. Tip van baasjes zonder bange hond? Negeer de schrikreactie. "Zo leer je je hond dat een knal niet gevaarlijk is en dus niet bang hoeft te zijn."

Mensen die zich tijdens de jaarwisseling misdragen, kunnen ook deze keer te maken krijgen met supersnelrecht. Tot slot, morgen wakker in de Jordaan zonder kater? Pak die bezem!