Nieuws

Amsterdam stopt met goedkope parkeerzones

Een uurtje parkeren voor tien cent in een Amsterdamse winkelstraat behoort binnenkort tot de verleden tijd. Dat heeft wethouder Egbert de Vries (Verkeer) donderdag de gemeenteraad gemeld.

Tim Wagemakers
Overtreders van de maximale parkeerduur in tiencentzones gaan vrijuit nu de Hoge Raad heeft geoordeeld dat hen geen naheffing parkeerbelasting kan worden opgelegd. Beeld ANP
Overtreders van de maximale parkeerduur in tiencentzones gaan vrijuit nu de Hoge Raad heeft geoordeeld dat hen geen naheffing parkeerbelasting kan worden opgelegd.Beeld ANP

De Vries zegt overvallen te zijn door een uitspraak van de Hoge Raad, waardoor er voorlopig een streep gezet moet worden door het kortdurend goedkoop parkeren.

Parkeren in Amsterdam is duur, duurder, duurst. Maar wie goed oplette kon in bijvoorbeeld de Zeilstraat, op het Delflandplein en in de Van Woustraat een uur parkeren voor slechts tien cent. Voor een snelle boodschap of een bosje bloemen. Over een paar weken komt hier voorlopig een einde aan.

In alle gebieden waar parkeren voor tien cent kan, geldt namelijk ook een tijdslimiet. Meestal is dat zestig minuten. De Hoge Raad oordeelde onlangs dat iemand die zijn auto langer parkeert dan de geldende parkeerduurbeperking geen naheffing voor parkeerbelasting kan worden opgelegd. Dat betekent dat overtreders van de maximale parkeerduur vrijuit gaan.

Het stadsbestuur vreest dat zonder optie tot handhaving op deze parkeerplekken ernstige overlast zal ontstaan. Daarom wordt het kortdurende goedkope parkeren voorlopig volledig geschrapt. In de huidige tiencentzones zal het reguliere tarief van de omliggende straten gaan gelden. In de Jan Tooropstraat in Nieuw-West betekent dit bijvoorbeeld dat het tarief van 4,50 euro overal gaat gelden.

Winkeliers

VVD-raadslid Daan Wijnants stelt dat het verdwijnen van de tiencentzones ondernemers rauw op het dak zal vallen. Hij hoopt dat het besluit tijdelijk is. “Met name winkels met grotere spullen krijgen veel bezoek dat met de auto komt. De wethouder moet snel met een oplossing komen.”

Het blijft voorlopig wel mogelijk om voor tien cent per uur te parkeren bij sportcomplexen Middenmeer, Drieburg en Transformatorweg en bij begraafplaats Sint Barbara. In Weesp verdwijnt de parkeerduurbeperking ook, maar pas in september. Dan worden namelijk de parkeerregels van Amsterdam en Weesp samengevoegd.

Het is de vraag of het goedkope kortdurende parkeren in winkelstraten nog terugkomt. Het stadsbestuur noemt de wijziging in eerste instantie een tijdelijke maatregel en wil eind 2022 eventuele alternatieven presenteren.

Beoogd coalitiepartijen GroenLinks en D66 zijn sowieso niet enthousiast over de goedkope parkeerzones in winkelstraten, onder meer omdat het korte ritjes met de auto zou stimuleren. Daarmee lijken de tiencentzones in winkelstraten, waarvan de meeste in stadsdeel Zuid liggen, binnen een aantal weken definitief te verdwijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden