Amsterdam staat honderden nieuwe deelscooters toe

Naast de donkergroene elektrische scooters van Felyx zullen vanaf deze zomer ook deelbromfietsen van Check door de stad rijden. De gemeente heeft beide aanbieders een vergunning verleend voor 350 voertuigen.

Jari Goedegebuure
null Beeld Marc Driessen
Beeld Marc Driessen

Op het moment rijden er iets meer dan honderd deelscooters van Felyx in de stad, die intensief worden gebruikt. Dat worden er binnenkort dus 350, plus nog eens 350 van Check. Dat bedrijf was vooralsnog alleen actief in Rotterdam.

Check verwacht deze zomer met hun scooters – wit met paarse accenten – in Amsterdam neer te strijken. Het bedrijf is momenteel hard aan het werk om alles rond te krijgen: er wordt een pand in de stad gezocht, een team samengesteld en alle voertuigen worden geproduceerd. Felyx heeft de nieuwe scooters al klaarstaan en gaat de scooters volgende week, als de nieuwe vergunning ingaat, over de stad verspreiden.

De vergunning geldt voor twee jaar, met een kans op verlenging. De komende tijd wordt door de gemeente gebruikt om te onderzoeken hoe elektrische deelscooters bijdragen aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van de stad.

Alternatief voor de auto

Met de elektrische, uitstootvrije deelscooter wil de gemeente een ‘goed alternatief’ bieden voor de auto. Het idee: als meer mensen gebruikmaken van deelscooters, is er minder autoverkeer in de stad en zijn er minder parkeerplekken nodig.

Verkeerswethouder Sharon Dijksma liet eerder al weten deelbromfietsen te zien als een belangrijk alternatief voor autoritten en ook als een aanvulling op het totale pakket aan ‘mobiliteitsmogelijkheden van Amsterdammers’. “Niet iedereen heeft toegang tot een bromfiets en in verband met het beslag op de openbare ruimte is het ook niet gewenst dat het aantal brommers in eigen bezit toeneemt.”

De scooters van aanbieders Felyx en Check. Beeld Check
De scooters van aanbieders Felyx en Check.Beeld Check
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden