Amsterdam sluit sluizen om kans op schaatsen te vergroten

Met dagen van strenge vorst op komst, heeft Egbert de Vries, wethouder Verkeer en Vervoer, de Amsterdamse IJsnota laten ingaan. Hiermee wordt de kans op ijsgroei in de stad vergroot.

Thomas Sijtsma
null Beeld ANP
Beeld ANP

Er worden een aantal maatregelen genomen. De Eenhoornsluis in het centrum van de stad is om 16.00 uur al gesloten. Ook een aantal kleinere sluizen zal worden gesloten. Zo komen waterstromen stiller te liggen, en kan het ijs in de grachten beter aangroeien.

Daarnaast wordt een vaarverbod voor een aantal wateren ingesteld. In eerste instantie gaat dat om een beperkt aantal grachten. Bij aanhoudende vorst kan dit aantal uitgebreid worden. Met een vaarverbod wordt voorkomen dat boten de eerste ijslaag beschadigingen.

“Er zijn maar weinig dingen leuker dan schaatsen op natuurijs,” zegt wethouder De Vries. “Schaatsen op de Amsterdamse grachten is ronduit bijzonder. De temperatuur kunnen we niet beïnvloeden, maar nu er een aantal dagen vorst is voorspeld kunnen we wel doen wat we kunnen om de groei van goed ijs te bevorderen. Het stilleggen van de scheepvaart op een aantal grachten is in dat kader van groot belang.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden