Amsterdam scherpt hotelstop aan

Amsterdam scherpt de hotelstop aan in de strijd tegen het groeiende toerisme. Nieuwe maatregelen zijn nodig om te voorkomen dat toch ongewenste hotels neerstrijken in de stad.

Michiel Couzy
Wethouder Udo Kock onderzoekt nieuwe mogelijkheden om ongewenste hotels tegen te houden Beeld ANP
Wethouder Udo Kock onderzoekt nieuwe mogelijkheden om ongewenste hotels tegen te houdenBeeld ANP

Amsterdam kent sinds 2016 een hotelstop, maar die blijkt ontoereikend om de groei van de sector en het aantal kamers voldoende af te remmen in deze tijden van ongekend massatoerisme.

De stad neemt tal van maatregelen om de drukte af te remmen of te spreiden, maar zolang er nieuwe hotels bij komen, zijn dat vergeefse inspanningen.

Wethouder Udo Kock onderzoekt nieuwe mogelijkheden om ongewenste hotels tegen te houden. Hij wil dat er alleen nog kamers bij komen in nieuwe gebieden, zoals Haven-Stad, IJburg en delen van Zuidoost. "Daar kan hotelontwikkeling een belangrijke impuls zijn," schrijft Kock aan de raad.

De geldende stop van Amsterdam houdt in dat er in principe geen hotels meer bij komen in de stad. In bepaalde gebieden kan de gemeente een uitzondering maken als sprake is van een heel bijzonder initiatief. Dat gebeurt nauwelijks. Van de 34 nieuwe hotelplannen zijn er 32 afgewezen.

Het 'nee, tenzij' loopt vrijwel altijd uit op een weigering.

Bestemmingsplannen
Toch wil dit niet zeggen dat er de afgelopen jaren maar twee hotels bij zijn gekomen. Voordat de hotelstop inging, waren vergunningen afgegeven voor hotels die nog gebouwd moeten worden. Die kunnen niet worden tegengehouden.

De gemeente staat ook machteloos als in bestemmingsplannen ruimte is gemaakt voor hotels. Als een ondernemer plannen heeft voor die plek, geldt de hotelstop niet.

Nog altijd staan zo'n 40 hotels in de planning, waarvan de meesten in Oost (12), Centrum (8) en Zuid (7). Twee jaar geleden waren dat er nog meer dan honderd.

De gemeente onderzoekt hoe ze de gaten in de bestemmingsplannen kan dichten. Wellicht lukt dat via erfpachtcontracten of een voorbereidingsbesluit dat het bestemmingsplan met spoed aanpast. Die methode is eerder toegepast bij het verbod op toeristenwinkels in het centrum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden