Amsterdam Roots Festival keert in juli terug met fysieke editie

Er komt deze zomer een fysieke editie van het Amsterdam Roots Festival. Roots Open Air, op 4 juli, zal het eerste openluchtfestival van Amsterdam zijn sinds de uitbraak van het coronavirus.

Een foodtruck tijdens het festival van 2016 in het Oosterpark. Beeld Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam
Een foodtruck tijdens het festival van 2016 in het Oosterpark.Beeld Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

Roots Open Air is de afsluiter van het vijfdaagse Roots Festival. Vanaf 30 juni kunnen bezoekers in onder meer het Bimhuis, het Oosterpark en het Tapas Theater naar theater, muziek- en dansoptredens kijken. Ook zijn er kunstexposities.

Het festival dat in 1983 in de Melkweg van start ging als het Africa Roots Festival, staat dit jaar in het teken van ‘kwetsbaarheid’. “Een actueel thema,” zegt festivaldirecteur Danka van Dodenwaard. “Het afgelopen jaar zijn we als mensheid geconfronteerd met onze kwetsbaarheid. De kracht die in deze kwetsbaarheid schuilt willen we in deze editie belichten.”

Coronamaatregelen

Vorig jaar werd het evenement afgelast vanwege de coronamaatregelen. Dit jaar kan een fysieke editie volgens de organisatie veilig worden georganiseerd. Wel zijn er een aantal maatregelen genomen. Zo wordt op Roots Open Air met een drietal tijdsloten gewerkt.

Het festival hoopt dat bezoekers zich tijdens de festiviteiten vrij kunnen bewegen door de zalen en parken, maar houdt de optie voor toegewezen plaatsen achter de hand. Dit hangt af van op dat moment geldende coronamaatregelen. Per tijdslot is op dit moment plek voor negenhonderd bezoekers, maar Van Dodewaard hoopt dat dit er uiteindelijk tweeduizend worden. “We hebben meer dan genoeg ruimte, want het is een groot park en er zijn vier podia.” Bezoekers moeten wel een negatieve coronatest laten zien als ze naar binnen willen. “Of gevaccineerd zijn,” zegt de directeur.

De organisatie heeft nog geen vergunning van de gemeente, maar hoopt dat die snel zal komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden