Amsterdam neemt maatregelen na aanslagen Nieuw-Zeeland

Naar aanleiding van de aanslagen op moskeeën in Nieuw-Zeeland neemt Amsterdam zichtbare en onzichtbare maatregelen.

De Blauwe Moskee wordt door politie beveiligd Beeld Marc Kruyswijk
De Blauwe Moskee wordt door politie beveiligdBeeld Marc Kruyswijk

Burgemeester Femke Halsema benadrukt dat dit gebeurt op basis van "gevoelens in de samenleving en niet op basis van een concrete dreiging''.

Ambtenaren en agenten gaan vrijdag de wijken in om contacten te leggen en er is extra aandacht voor het middag- en avondgebed bij moskeeën.

Halsema bezocht vrijdag de moskee Al-Kabir in de stad om haar medeleven te uiten over de aanslagen in Nieuw-Zeeland. Ze woonde het middaggebed bij. Op het stadhuis hangt de vlag halfstok.

Moskee Al-Kabir
"De schietpartijen in Christchurch, Nieuw-Zeeland zijn even ingrijpend als zinloos,'' reageerde Halsema. "Deze buitengewone en ongekende daad van geweld is weerzinwekkend. Onze gedachten gaan uit naar de islamitische gemeenschap in Nieuw-Zeeland.''

Amsterdam is al sinds begin dit jaar in gesprek met islamitische instellingen over het verbeteren van de veiligheid.

Halsema schreef eerder in een brief aan de gemeenteraad dat sprake is van 'een verhoogde voorstelbare dreiging voor islamitische instellingen in Amsterdam'.

Organisaties kunnen onder meer een veiligheidsscan aanvragen, waarbij wordt gekeken wat nodig is om gebouwen als moskeeën te beschermen tegen aanvallen van bijvoorbeeld rechts-extremistische groeperingen.

De Blauwe Moskee
In een persbericht riep De Blauwe Moskee in Nieuw-West de autoriteiten al op om de moskeeën te beschermen tegen 'deze terroristen'.

Ook de burgemeester van Den Haag en Rotterdam bezoeken vrijdag moskeeën in hun gemeenten om hun medeleven te uiten over de aanslagen in Nieuw-Zeeland.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam gaat naar de An-Nasr moskee in zijn stad. "De burgemeester wil graag horen wat er leeft onder de mensen. Deze verschrikkelijke aanslagen hebben zoveel mensen geraakt," aldus een woordvoerster van Aboutaleb.

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag bezoekt enkele moskeeën. "Wat een weerzinwekkende aanslag op moskeeën in Nieuw-Zeeland. Ook in onze stad, onze internationale stad van vrede en recht, doet deze gruweldaad veel pijn. In het bijzonder bij de moslimgemeenschap," liet Krikke weten.

Zeker 49 doden bij de aanslagen

Bij de aanslagen op twee moskeeën in Christchurch in Nieuw-Zeeland zijn zeker 49 mensen gedood. Dat heeft premier Jacinda Ardern gezegd. Ook raakten circa vijftig mensen gewond.

De Nederlandse veiligheidsdiensten zijn 'bij voortduring alert' op veiligheidsrisico's, aldus minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Hij zei dat vrijdag in reactie op de aanslagen in Nieuw-Zeeland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden