Amsterdam neemt extra maatregelen tegen woonfraude

Amsterdam gaat woonfraude met tal van maatregelen in samenwerking met andere overheden en corporaties beter bestrijden. Wethouder Laurens Ivens (SP, Wonen) heeft op aandringen van de gemeenteraad beloofd alle bestaande en toekomstige middelen tegen fraude in kaart te brengen.

Voor het eerst bleek dat fraudeurs die geen huis hadden in staat waren de wachtlijsten te omzeilen en een woning toegewezen te krijgen Beeld anp
Voor het eerst bleek dat fraudeurs die geen huis hadden in staat waren de wachtlijsten te omzeilen en een woning toegewezen te krijgenBeeld anp

Dit zei de wethouder donderdagmiddag in de Stopera. Hij zegde toe uiterlijk 1 juli een brief over de nieuwe aanpak van woonfraude aan de raad te sturen. Ivens werd door raadsleden aan de tand gevoeld, nadat vorig weekeinde bleek dat criminele bendes greep kregen op Amsterdamse sociale huurwoningen. Fraudeteams van Ymere onderschepten zeven fraudeurs die met vervalsingen van documenten woningen hadden bemachtigd.

Voor het eerst bleek, zo zei Ivens, dat fraudeurs die geen huis hadden in staat waren de wachtlijsten te omzeilen en een woning toegewezen te krijgen. Zij regelden woningtoewijzing via de doorstroomregeling en veinsden een andere sociale huurwoning achter te laten. Omdat de achter te laten woning van een andere corporatie was, kwam niet uit dat het een verhuizing op papier was. De wethouder zal later melden hoe de fraude precies in elkaar stak. De al langer bestaande woonfraude, aldus Ivens, betreft onderverhuur. De fraudeur gaat elders wonen, zegt de huur niet op en verhuurt de 'oude woning' aan iemand anders.

Ivens zei dat de fraudebestrijding lange tijd afhankelijk was van meldingen door omwonenden. Als niemand de oplichters wilde verraden werd fraude niet opgemerkt. Omdat het aantal meldingen van illegale onderverhuur bij de gemeente afnam, heeft Amsterdam sinds 2017 toch maar extra geïnvesteerd in de ambtelijke organisatie tegen fraude, Zoeklicht. Er gaat inmiddels jaarlijks een miljoen euro naar wat Ivens noemt "de serieuze aanpak van fraude".

Laurens Ivens Beeld ANP
Laurens IvensBeeld ANP

Pressen
Het raadslid Alexander Hammelburg (D66), die samen met Hala Naoum Néhmé (VVD) de 'actualiteit' over woonfraude in de raad had aangevraagd, zat er bovenop om Ivens te pressen tot extra maatregelen. "Ik wil weten of er echt behoefte bestaat aan hernieuwde aanpak. Hoe gaat dat precies? En het uitwisselen van tientallen bestanden bij overheden en woningcorporaties moet mogelijk zijn." Ivens stemde daarmee in. Ook wees Hammelburg op de verhoogde boetes die via nieuwe wetgeving op woonfraude komt te staan.

Ook Naoum Néhmé, drong aan op scherper en zichtbaarder optreden tegen woonfraude. Zij diende een raadsbreed gesteunde motie in waarin ze stelde dat bekeken moet worden welke data-bestanden van overheden direct gekoppeld kunnen worden. Zij denkt behalve aan de Gemeentelijke Basisadministratie ook aan de bestanden van de FIOD, de data van de Belastingdienst en de Dienst Werk en Inkomen. Verder wil ze dat de gemeente en corporaties steeds de woonhistorie van sociale huurders nauwkeurig bestuderen, in geval van verdenkingen op woonfraude via doorstroming.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden