Amsterdam neemt afvalpunten AEB over

De gemeente Amsterdam wil de zes afvalpunten van afvalverwerker AEB in de stad overnemen per 1 oktober. Met de afvalpunten kan de gemeente er zeker van zijn dat bewoners hun afval gratis kunnen afgeven.

null Beeld anp
Beeld anp

AEB zit in financieel zwaar weer en moet daarom overgaan tot de verkoop van onderdelen van het bedrijf om schuldeisers te betalen. Zo wordt de nieuwe biomassacentrale naast de voormalige Hemwegcentrale in Westpoort verkocht. De centrale heeft 62 miljoen euro gekost en zal jaarlijks 110.000 kilo takken en zaagsel verbranden.

Het gemeentebestuur wil graag de afvalpunten in beheer krijgen. Voornamelijk omdat de bewoners van de stad het grof- en kleinvuil gratis weg kunnen brengen. Bij de overname zouden 55 medewerkers in dienst van de gemeente komen.

AEB stond vorig jaar op omvallen en moest vier van de zes afvallijnen onverwachts sluiten. De technische staat van de ovens bleek zo slecht dat de veiligheid van de ruim vierhonderd medewerkers niet meer kon worden gegarandeerd. In deze afvalcrisis moest Amsterdams vuilnis tegen hoge kosten naar andere centrales worden gereden. Wegens gebrek aan inkomsten voor AEB kwam een faillissement in zicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden