Plus

Amsterdam moet extra in de buidel tasten om zorg en jeugdhulpverlening op peil te houden

De vraag naar zorg en jeugdhulpverlening groeit snel. De gemeente moet dat geld halen uit de algemene reserves, die door de coronacrisis toch al onder druk staan.

Marcel Wiegman
Kinderen die thuis in de problemen zitten, dreigen langer te moeten wachten op steun van jeugdhulp. Beeld ANP
Kinderen die thuis in de problemen zitten, dreigen langer te moeten wachten op steun van jeugdhulp.Beeld ANP

Om te voorkomen dat de wachtlijsten voor zorg en jeugdhulpverlening in Amsterdam weer oplopen, ziet de gemeente zich genoodzaakt om nog dit jaar uit eigen middelen ruim 25 miljoen euro extra in te zetten. Geld dat de stad eigenlijk niet heeft.

Omdat het kabinet weigert voor de extra kosten te betalen, moet de stad een extra beroep doen op de algemene reserves. Dat blijkt uit de voorjaarsnota van Amsterdam, het tussentijdse overzicht van inkomsten en uitgaven van de stad, dat woensdag verscheen.

Volgens wethouder Victor Everhardt van Financiën is Amsterdam er wel in geslaagd een sluitende begroting te maken, maar komen de grenzen van de reserves in zicht. Voor de zorg en de jeugdhulpverlening heeft Amsterdam al 500 miljoen euro extra opzijgezet. Everhardt stelt dat de gemeenten in Nederland samen 1,6 tot 1,8 miljard euro tekortkomen om om zogeheten WMO-hulp (zorg aan kwetsbaren en thuiszorg) en hulp aan jongeren op peil te houden.

Herstel aanjagen

In de voorjaarsnota borduurt het college van b. en w. voort op de begroting die vorig jaar werd vastgesteld: alle zeilen bijzetten om de ergste effecten van de coronacrisis te verzachten.

Wethouder Rutger Groot Wassink van Sociale Zaken sprak vanochtend de verwachting uit dat de crisis nog lang voelbaar zal zijn in de stad, maar tegelijkertijd hoopte hij dat de gevolgen voor de stadsfinanciën tijdelijk zullen zijn. In het laatste jaar voor de verkiezingen is volgens hem alles gericht ‘op het opengaan van de stad en het herstel en de groei van de economie’.

De inkomsten van de stad nemen dit jaar door de crisis met 200 miljoen euro af, onder meer door een terugloop van de toeristenbelasting en parkeergelden. Everhardt zei vanochtend te rekenen op een compensatie van het rijk van 90 miljoen euro, maar dat geld is nog niet binnen.

Toch wil het college veel geld stoppen in behoud van werkgelegenheid, het creëren van nieuwe banen en het opvangen van een groeiende groep mensen die naar verwachting afhankelijk zullen worden van de bijstand. Vorig jaar werd al een banenplan van 78 miljoen euro aangekondigd en een economisch herstel- en investeringsplan van 21 miljoen euro. De kunst- en cultuursector wordt gesteund met 21,4 miljoen euro noodsteun. In de jaren tussen 2022 en 2025 wil het college nog eens meer dan 30 miljoen euro uittrekken om de verwachte groei van uitkeringen te compenseren en de jeugdwerkloosheid te bestrijden.

‘We investeren ons uit de crisis,’ schrijft Everhardt in de voorjaarsnota. In totaal gaat het in 2021 en 2022 om 1,5 miljard euro, dat bijvoorbeeld wordt gestopt in onderwijshuisvesting, in duurzaamheid en onderhoud van groen. Zo hoopt het college de economische groei en het sociale herstel van de stad aan te jagen.

Dat betekent wel dat de schuld van Amsterdam dit jaar naar verwachting met 800 miljoen euro toe zal nemen: van 6,1 miljard euro eind 2020 naar 6,9 miljard eind 2021.

Tekorten dekken

Naast de compensatie voor de toegenomen vraag naar zorg en jeugdhulpverlening trekt het college nog een aantal kleinere bedragen uit in de voorjaarsnota. Zo staat Amsterdam voor 2 miljoen euro garant om tekorten te dekken op de bouw van het Namenmonument voor de slachtoffers van de Holocaust.

Voor een betere toegang tot overheidsdocumenten via de Wet Openbaarheid van Bestuur trekt het college de komende jaren ruim 6 miljoen euro uit. Voor de organisatie van grote evenementen als de Pride, de Sinterklaasintocht, Kwaku, het Jordaanfestival en de Uitmarkt komt jaarlijks 2,5 miljoen euro beschikbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden