‘Amsterdam loopt tot 9 miljoen euro aan EK-inkomsten mis door corona’

EK-speelstad Amsterdam kan door de coronacrisis ruim 9 miljoen euro mislopen aan inkomsten. Inkomsten uit toerisme leveren de stad volgens voorlopige inschattingen geen 12,3 miljoen euro op – het ‘normale’, coronavrije scenario – maar slechts 3,1 miljoen.

Daan van Acht
In de Johan Cruijff Arena worden vier wedstrijden van het EK voetbal afgewerkt. Beeld AFP
In de Johan Cruijff Arena worden vier wedstrijden van het EK voetbal afgewerkt.Beeld AFP

Dat blijkt uit een recente studie. Onderzoekers keken daarbij naar alle elf steden waar EK-wedstrijden worden georganiseerd, en vergeleek toerisme-inkomsten – uit bijvoorbeeld hotelboekingen en restaurantbezoeken – bij volledig gevulde stadions met het scenario waarbij vanwege coronamaatregelen de stadions slechts mondjesmaat gevuld zijn.

Daaruit komt naar voren dat Amsterdam dankzij de crisis het minste geld overhoudt aan toerisme, namelijk 3,1 miljoen euro. Alleen Sevilla en Sint-Petersburg gaan erop vooruit in de coronasituatie. Sevilla is een vervangende speelstad, en had dus aanvankelijk niet op extra EK-inkomsten gerekend. Sint-Petersburg nam een aantal EK-wedstrijden over van Dublin, dat zich terugtrok, en kan daarom (onverwachts) rekenen op extra geld. Opvallend is ook dat de inkomsten van Boedapest in beide scenario’s onveranderd blijft; Hongarije is van plan de stadions volledig te vullen met voetbalfans.

Net als Amsterdam, waar in totaal vier wedstrijden worden gespeeld, verliezen steden als Londen, Rome en Kopenhagen er volgens de studie miljoenen euro’s op.

Nuance

Jeroen Slot, hoofd van de afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam, brengt wel graag wat nuance aan. “De effecten van dit soort evenementen zijn doorgaans moeilijk door te rekenen. We hebben het hier immers niet over een volledig toernooi, maar slechts een paar wedstrijden.”

Wel erkent Slot dat de coronacrisis inderdaad tot minder EK-inkomsten zal leiden voor de stad, omdat er minder toeristen zijn, mensen vaker thuis wedstrijden zullen kijken en niet in de publieke ruimte, en de hotelprijzen niet stijgen, zoals ze anders wel zouden doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden