Amsterdam krijgt voor het eerst in 50 jaar bezoek van een otter

Het lijkt erop dat IJburg bezoek heeft gehad van een otter. De laatste keer dat dit dier in Amsterdam is gespot, was bijna vijftig jaar geleden.

Anna Herter
De otter is bezig aan een opmars. Beeld Getty Images
De otter is bezig aan een opmars.Beeld Getty Images

Een Amsterdamse man ontdekte de bijzondere sporen op een stuk zand op IJburg. Hij plaatste de foto’s van zijn vondst zaterdag in een Facebookgroep voor dierensporen, en dat werd al snel opgepikt door de Nederlandse Zoogdiervereniging. ‘Groot nieuws,’ aldus de vereniging op Twitter, ‘het lijkt erop dat Amsterdam is bereikt door de otter. Dat is echt heel gaaf.’

Misschien zijn de sporen van een passant, misschien van een rasechte Amsterdamse otter, maar dát ze van een otter zijn, staat buiten kijf, zegt stadsecoloog Geert Timmermans op basis van de foto’s. En dat is bijzonder: de beesten zijn sinds 1963 niet in de stad gespot. De otter stierf in 1988 uit in Nederland en werd in 2002 opnieuw uitgezet in de Overijsselse Weerribben. Sindsdien verspreiden de dieren zich langzaam maar zeker over het land.

Op IJburg zijn sporen gevonden van een otter. Beeld Devi Jannink
Op IJburg zijn sporen gevonden van een otter.Beeld Devi Jannink

Als je die verspreiding bekijkt op de kaart, was het een kwestie van tijd wanneer ze Amsterdam zouden bereiken, stelt Timmermans. Zo leven inmiddels al otters in Flevoland en in het Naardermeer. In Muiderberg worden regelmatig sporen gevonden. Verrast is hij dan ook niet over de ontdekking op IJburg, ‘hartstikke leuk’ vindt hij het wel. “De inspanningen om de otter terug te krijgen blijken te lonen. Daar ben ik blij mee, want het is een iconische soort.”

Weg oversteken

De otter bezweek in de vorige eeuw aan vies water en dodelijk autoverkeer. “Voornamelijk jonge otters die op zoek zijn naar een eigen territorium leggen soms wel 20 kilometer op een avond af en steken daarbij wegen over,” zegt Timmermans. “Daarbij worden ze geregeld platgereden.”

Het succes van de herintreding is deels te danken aan een verbeterde waterkwaliteit en de passages onder wegen die de dieren helpen veilig over te steken. Het verkeer blijft desondanks het grootste probleem, herhaalt de Nederlandse Zoogdiervereniging geregeld.

Om hier meer aandacht voor te krijgen, riep de vereniging 2021 eerder uit tot ‘jaar van de otter’. Een bezoekje van de otter aan Amsterdam zou een kroon op dat jaar zijn.

Steeds meer dieren weten de weg naar Amsterdam te vinden

De otter is niet het enige dier dat zijn (her)intrede doet in Amsterdam. De afgelopen jaren zijn ook de boom- en steenmarter vaste inwoners geworden. Volgens Timmermans is het bovendien ‘een kwestie van tijd’ voordat ook de bever terugkeert naar de stad. En wat te denken van de goudjakhals. Al is dat volgens de stadsecoloog meer iets voor de zeer lange termijn.

Of er ondertussen ook dieren uit de stad verdwijnen? “Eigenlijk niet,” zegt Timmermans. “Al zijn er wel dieren die in de gemeente onder druk staan. Denk aan de akker- en weidevogels, de wezel, de hermelijn en bunzing. Deze dieren leven in het agrarisch gebied. Als het landschap verschraalt − bijvoorbeeld door intensief grondgebruik − hebben zij daar last van.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden