Amsterdam krijgt gelijk van Hoge Raad om invoering ja-ja-stickers

De Hoge Raad heeft de gemeente Amsterdam vrijdag in het gelijk gesteld in een rechtszaak over de invoering van de ja-ja-sticker. Sinds 1 januari 2018 kunnen Amsterdammers zo op hun brievenbus laten weten of ze ongeadresseerd drukwerk willen ontvangen. Wie geen sticker heeft, krijgt geen folders en huis-aan-huis-bladen in de bus.

Het Parool
Alleen met deze sticker op de brievenbus mag er ongeadresseerd drukwerk in. Beeld -
Alleen met deze sticker op de brievenbus mag er ongeadresseerd drukwerk in.Beeld -

Folderbedrijven strijden al sinds de invoering tegen de ja-ja-sticker. Maar na een eerste rechtszaak en een hoger beroep in 2019 geeft nu ook de Hoge Raad Amsterdam gelijk.

De folderbedrijven zijn bang voor omzetschade voor winkeliers. De bedrijven vinden dat het oude systeem, met alleen nee-nee-stickers en ja-nee-stickers, goed werkte. De Hoge Raad oordeelt echter dat de gemeente het nieuwe systeem mocht invoeren, omdat de gemeente een grote verantwoordelijkheid heeft bij het beperken van (potentieel) afval.

“Ik hoop dat deze uitspraak ook marktpartijen stimuleert om milieubelangen mee te wegen bij het maken van reclame,” reageert duurzaamheidswethouder Marieke van Doorninck.

Volgens de gemeente blijkt uit onderzoek dat 19 procent van de brievenbussen in Amsterdam een ja-ja-sticker heeft. Vóór de invoering van de sticker werd in bijna de helft van de brievenbussen reclamedrukwerk verspreid. “Alleen al in Amsterdam scheelt dat per huishouden 33 kilo papierafval per jaar,” aldus de gemeente.

Ook andere gemeenten, zoals Den Haag, Utrecht, Haarlem en Tilburg, hebben inmiddels de ja-ja-sticker ingevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden