Amsterdam krijgt eerste vegan studentenvereniging

Amsterdam is een studentenvereniging rijker: VSA is de eerste vegan vereniging van de hoofdstad. ‘We willen een belangrijke boodschap verspreiden in een universitaire setting.’

Raounak Khaddari
null Beeld VSA
Beeld VSA

Het idee komt van de twee UvA-studenten Apolónia Drábová en Elianne Prange. “We waren van mening dat het creëren van een gemeenschap van veganistische studenten niet alleen voor hen nuttig zou zijn, maar ook voor het creëren van bewustzijn bij andere studenten.”

Veganisme is de ‘op één na grootste manier’ om je impact op de planeet te verminderen. En het is een manier van leven die alle vormen van uitbuiting en wreedheid van dieren probeert uit te sluiten, aldus de oprichters.

Er moet echter niet vergeten worden dat een duurzaam leven verder gaat dan voedsel alleen. Voor een duurzaam en verantwoord leven moet eveneens aandacht zijn voor de manier waarop kleding wordt geproduceerd, het gebruik van (fossiele) brandstoffen en reizen speelt ook een rol.

Picknicks, lezingen en borrels

Hun doel: “Deze belangrijke boodschap verspreiden in een universitaire setting.” Dat gaat via debatten over een duurzame en ethische levenswijze, met behulp van veganistische picknicks, kledingruils lezingen en borrels. Maar de studenten willen ook universiteiten motiveren meer veganistische opties te bieden.

Vorig jaar mei kwamen ze voor het eerst met een groep andere geïnteresseerden samen om de eerste stappen voor een eigen vereniging te zetten. Nu, een jaar later, is de Vegan Student Association Amsterdam een geregistreerde vereniging met 22 leden. Landelijk gezien is het pas de derde studentenvereniging die plantaardig leven als belangrijkste pijler heeft.

De studentenvereniging was van plan op een feestelijke manier hun bestaan te vieren, maar vanwege corona is dat vooralsnog niet mogelijk. Zodra het wel kan, komt er alsnog een feest ter ere van de eerste Amsterdamse vegan studentenvereniging.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden