Nieuws

Amsterdam komt met nieuw wapen tegen fietsers die door rood gaan

Amsterdam gaat een nieuw wapen inzetten tegen fietsers die door rood rijden. Op de kruising van de De Boelelaan en de Parnassusweg in Zuid komt een digitaal bord dat toont hoeveel mensen al hebben gewacht bij het rode licht, waardoor fietsers eerder geneigd zouden zijn om ook te stoppen.

Het Parool
Twee nieuwe middelen moeten het gedrag van fietsers positief beïnvloeden. Beeld ANP
Twee nieuwe middelen moeten het gedrag van fietsers positief beïnvloeden.Beeld ANP

Volgens de gemeente fietst een kwart regelmatig door rood. Het is een van de grootste ergernissen in het Amsterdamse verkeer en kan bovendien gevaarlijk zijn. Om daar een einde aan te maken, heeft de gemeente vorig jaar meerdere experimenten uitgevoerd die het gedrag van fietsers zouden moeten beïnvloeden. Daar zijn twee nieuwe middelen uitgekomen.

Het eerste is een groot digitaal bord, dat een paar meter voor het verkeerslicht staat. Fietsers zien hoeveel medeweggebruikers al netjes voor het rode licht zijn gestopt. Met die teller wordt de sociale norm duidelijk gemaakt dat de meesten stoppen voor rood licht. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat meer mensen voor rood stoppen met zo’n teller.

Sneeuwbaleffect

Bij de kruising komt een opvallende knop die fietsers kunnen indrukken, zodat de teller oploopt. “Dit zorgt voor een positief sneeuwbaleffect onder passerende fietsers,” meldt de gemeente in een persbericht.

Daarnaast gaat Amsterdam nog een maatregel implementeren die de verkeersveiligheid moet vergroten: op twaalf drukke kruispunten waar veel kinderen komen wordt een foto van een kind afgebeeld dat bij het rode licht wacht. “Dit bord speelt in op het verantwoordelijkheidsgevoel van volwassenen naar kinderen om het goede voorbeeld te geven,” aldus de gemeente.

Donderdagochtend neemt stadsdeelbestuurder Rocco Piers de teller in gebruik.

Op een teller zien fietsers hoeveel medeweggebruikers al netjes voor het rode licht zijn gestopt. Beeld Gemeente Amsterdam
Op een teller zien fietsers hoeveel medeweggebruikers al netjes voor het rode licht zijn gestopt.Beeld Gemeente Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden