Amsterdam komt met meldpunt complimenten voor leraren

Politici en leraren vallen over het meldpunt indoctrinatie onderwijs dat door Forum voor Democratie en de PVV wordt ondersteund en oproept om 'linkse docenten' aan te geven. Amsterdam komt met een tegengeluid.

Lorianne van Gelder en Hanneke Keultjes
Wethouder onderwijs Marjolein Moorman Beeld anp
Wethouder onderwijs Marjolein MoormanBeeld anp

Het meldpunt, twee weken geleden gelanceerd door het wetenschappelijk bureau van Forum voor Democratie, roept op docenten en schoolboeken te melden via een e-mailadres. Amsterdam is geschrokken van de kliklijn.

Complimentenmeldpunt Amsterdam
Wethouder onderwijs Marjolein Moorman: "Er is al een groot lerarentekort en leraren liggen al onder vuur. Leraren zijn uitstekend in staat hun eigen idealen los te zien van het onderwijs dat ze geven. Ze verdienen vooral onze steun." Als tegenwicht belooft ze een complimentenmeldpunt. "Daar kan iedereen juist zijn favoriete leraar doorgeven."

Onderwijsminister Arie Slob zei woensdag afstand te nemen van het meldpunt. "Dan wordt het een moderne schandpaal zoals in de Middeleeuwen waar iedereen langsloopt en wat kan gooien." In de Tweede Kamer uitten meerdere politici hun onvrede. VVD'er Rudmer Heerema noemde het walgelijk. PVV'er Harm Beertema verdedigde het initiatief en zei dat filmpjes laten zien wat zich in klassen afspeelt. Zo wordt 'zelfvoldaan gedrag van al die linkse leraren ontmaskerd'.

Docent Tommy Derksen uit Arnhem gaf zich uit protest vrijwillig aan bij het indoctrinatiemeldpunt van het Renaissance Instituut van FvD. Hij schreef: 'Ik sta voor goed onderwijs. Ik laat me niet intimideren of bang maken. Geen student hoeft mij ooit te verlinken bij welk meldpunt dan ook.'

Reflex
De Kamer besprak woensdag ook het incident op een school in Hoofddorp, waar een docent werd geschorst omdat hij de profeet Mohammed volgens een leerling zou hebben beledigd. Een politieke meerderheid vindt dat schoolbesturen af moeten van de reflex om bij een conflict automatisch de kant van de leerling te kiezen. Leraren worden te snel 'aan de digitale schandpaal genageld'.

Ook de onderwijsassistent die op een school in Heemskerk een vervelende scholier bij zijn nek vatte en de klas uitzette, werd aangehaald. "Schoolbesturen gaan er vanuit dat de leraar iets verkeerd heeft gedaan en niet het kind. Zo kan een leraar zijn werk niet doen," vond Paul van Meenen (D66). Minister Slob verdedigde het bestuur gezien de geschiedenis van de docent.

Volgens VVD-Kamerlid Heerema zijn scholen bang voor reputatieschade. "Er is angst voor filmpjes op sociale media en Dumpert. Daardoor leren scholieren dat onbeschoft gedrag loont: je komt weg met het wegsturen van een docent."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden