Amsterdam Bewaar

Amsterdam int 1,9 miljoen aan boetes illegale verhuur

Amsterdam int 1,9 miljoen aan boetes illegale verhuur
© ANP

Amsterdam heeft in 2016 169 boetes uitgedeeld voor illegale vakantieverhuur, veertig procent meer dan een jaar eerder. Dit leverde de stad 1,9 miljoen euro op.

Dat is ruim zeven ton meer dan in 2015, zo maakt wethouder Laurens Ivens vrijdagmiddag bekend. Amsterdam controleert strenger op illegale vakantieverhuur, veelal via Airbnb.

De overlast van toeristen die in te grote groepen in te kleine kamers overnachten is groot. Bovendien worden woningen professioneel verhuurd en die zijn voortdurend beschikbaar voor vakantiegangers. Deze huizen zijn dus niet meer beschikbaar voor mensen die in de stad willen wonen.

Amsterdammers mogen hun huizen niet langer dan zestig dagen per jaar verhuren en aan maximaal vier toeristen tegelijkertijd. Ze moeten de rest van het jaar zelf in het huis wonen.

De gemeenteraad heeft vorig jaar 1,75 miljoen euro extra uitgetrokken voor controles, waarmee het totale budget uitkwam op 3,9 miljoen. In 2015 was dit nog 2,15 miljoen.

Investeringen
De extra investering leidt tot extra inkomsten. Het aantal controles steeg en dus het aantal boetes. Daarna gingen beduidend meer illegale hotels dicht: 284 ten opzichte van 167 in 2015. Doordat meer geld bschikbaar is, kan de gemeente ook geavanceerder inspecteren.

Het aantal traditionele controles, waarbij een team een woning bezoekt, eventueel met steun van politie of brandweer, is gestegen. Daarnaast speuren ambtenaren de websites af van de belangrijkste sites voor vakantieverhuur, op zoek naar woningen die erg lang in de verhuur staan, of grote groepen ontvangen.

Dit leverde 159 verdachte adressen op. Door alle controles zijn 1249 huizen uit de vakantieverhuur gehaald en weer beschikbaar gekomen voor bewoning.

Amsterdammers maken vaker melding van vakantieverhuur. In 2016 steeg het aantal meldingen 16 procent tot 2606. Een groot deel ging over illegale onderhuur of over drugsgebruik door toeristen. Bij 55 meldingen betrof het prostitutie of mensenhandel.