‘Amsterdam in top 5 beste fietssteden ter wereld’

Ergens in het stadhuis kan een fles champagne worden ontkurkt. Amsterdam is namelijk de 5de beste fietsstad ter wereld, volgens onderzoek van de Duitse schadeverzekeraar Coya.

Het Parool
null Beeld Mats van Soolingen
Beeld Mats van Soolingen

Nederland heeft zijn eer als fietsland hoog weten te houden in het onderzoek, waarbij naar 90 fietssteden wereldwijd is gekeken. Niet alleen Amsterdam heeft een goede notering te pakken, Utrecht staat zelfs op de eerste plaats. De Nederlandse steden danken hun hoge notering onder andere aan de grote investeringen die beide gemeenten hebben gedaan in de verbetering van de verkeersveiligheid en de aanleg van fietspaden.

Coya keek voor het onderzoek naar zes aspecten. Naast de verkeersveiligheid en infrastructuur is gekeken naar het aandeel mensen dat dagelijks op de fiets zit, de weersomstandigheden, de hoeveelheid deelfietsen en het aantal autoloze dagen. Niet verrassend scoren Nederlandse steden hoog in de eerste categorie, en minder goed in de categorie weersomstandigheden.

Amsterdam en Utrecht scoren verder ook relatief laag in de categorieën deelfietsen en autoloze dagen. De nummers twee tot en met vier in de lijst zijn: Münster, Antwerpen en Kopenhagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden