Amsterdam Bewaar

Amsterdam heeft nu ook elektrische deelfietsen

De fietsen zijn van het model Cortina E-U5.
De fietsen zijn van het model Cortina E-U5. © E-bike to go

Na deelauto's, deelfietsen en deelscooters is Amsterdam nu ook een deelplan voor e-bikes rijker.

Het Amsterdamse bedrijf E-bike to go heeft deze week een zeecontainer met e-bikes geïnstalleerd in het Westerpark, bij de hoofdingang tegenover de Bakkerswinkel. 

In die zeecontainer staan acht e-bikes van het Nederlandse merk Cortina, die 24 uur per dag te huren en weer in te leveren zijn. Je boekt zo'n elektrische fiets met de app van E-bike to Go. De verhuurlocatie is onbemand; de fiets springt van het slot via diezelfde app. De fiets huur je telkens voor een periode van 5 uur, á 5 euro.

De e-bikes zijn uitgerust met een krat, led-verlichting en stevig slot. Met een volle accu kan je ongeveer 60 kilometer ondersteund fietsen.

Goedkoper dan normale fiets
Jelle Visser, eigenaar van E-Bike to Go, zegt dat hij de komende tijd op nog veel meer locaties in Amsterdam zulke e-bikestations gaat openen, onder andere in een aantal garages van Q-Park.

 "Als Amsterdam een succes is, breiden we uit naar steden als Den Haag en Rotterdam."

Steeds meer bedrijven plaatsen deelfietsen in Amsterdam. Naast Hello Bike en Urbee is sinds deze maand ook het Deense fietsverhuurbedrijf Donkey Republic met 360 deelfietsen actief in de stad. Die reguliere fietsen zijn gek genoeg wel een stuk duurder dan de e-bikes: vanaf 6 euro voor 2 uur of 12 euro per 24 uur.

Vanaf juli zullen er ook zo'n 100 donkergroene elektrische deelscooters te zien zijn in het Amsterdamse straatbeeld, van het bedrijf Felyx. 

Lees ook: Waarom niet één deelfietsennetwerk in Amsterdam?