live

Amsterdam heeft een nieuwe burgemeester: Femke Halsema

Lees hier alles over de beëdiging van Femke Halsema als nieuwe burgemeester.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Lees de volledige speech van Femke Halsema terug, die ze zojuist heeft uitgesproken bij haar beëdiging: 'Dit zijn niet mijn openingswoorden maar die van Eberhard van der Laan'

 2. 'Ik ga mijn best doen'

  Femke Halsema verheugt zich op de Amsterdamse verjaardag, zegt ze.

  "Om na te denken over de historie en de gezamenlijke toekomst. Als stadsbestuur maken wij de stad niet. We kunnen wel de bondgenoten zijn van al die Amsterdammers die zoeken naar vrijheid en geluk. Die elke dag hopen en verlangen. Soms teleurstellingen verwerken. Die doorgaan. Die herinneringen hebben aan de stad."

  Dan wordt ze emotioneel, en zegt ze: "Het is een ongelofelijk voorrecht om Amsterdam en haar inwoners te dienen. Ik ga mijn best doen."

  Rik Torn dankt Halsema voor haar mooie woorden. Hij overhandigt haar de voorzittershamer.

  Ze klapt voor het eerst de hamer op de tafel en zegt: "En hiermee sluit ik deze vergadering."

 3. Drie grote opgaven voor Halsema

  In haar speech noemt Halsema drie grote opgaven:

 4. Halsema over Eberhard van der Laan

  Het woord is nu aan de nieuwe burgemeester, Femke Halsema.

  "Amsterdammers. En ook hoogwaardigheidsbekleders, voormalige burgemeester, familie en vrienden. Dank voor het hartelijk welkom dat u mij heet. En het vertrouwen dat u mij schenkt. Dat is als een cadeau. Waar je altijd dankbaar voor moet zijn. En dat zal ik iedere dag op nieuw waar moeten maken."

  "Dat zijn niet mijn woorden, maar die van Eberhard van der Laan. Ik heb ze gekozen omdat ik het niet beter zou zeggen en omdat ik niet met een boogje om hem heen zou kunnen lopen. Dat kan helemaal niet."

  "Eberhard was samengevallen met de stad. Als Damcostrijder, een beetje stout, maar als voorganger voor ons allemaal. De Amsterdammers hadden jou lief. Eberhard was uitzonderlijk."

  "Ik sta op de schouders van reuzen. Maar het is wel een gewicht om te torsen. Het is een eer om u te mogen opvolgen."

  "En meneer van Aartsen, ruim een half jaar geleden trof u een verdrrietige stad, een verdrietig stadhuis. Wij Amsterdammers hebben u leren kennen als vriendelijk, en onafhankelijk. U opereerde kalm en doortastend en daardoor ook troostend."

  "Amsterdam groeit als kool. De economie, de werkgelegenheid. De stad maakt een schaalsprong door, nieuwe wijken, wegen. Er wordt braakliggend terrein woonbaar gemaakt voor duizenden nieuwe Amsterdammers."

  "Ons werelddorp wordt langzaam een wereldstad. Amsterdam heeft altijd nieuwe mensen een plek gegeven. En nieuwe techniek. Ooit de boekdrukkunst en nu data en technologie een plek gegeven."

  "Maar dat kan ook het wezen van de stad aantasten. Maar daarmee bedoel ik niet de humor. De scheldkannonades. Als je fietst en iemand per ongeluk voor de voeten rijdt."

  "Het wezen van Amsterdam is de belofte van vrijheid. Dat je hier je geluk kunt najagen, je geluk in eigen hand kan nemen. Als uw burgemeester beschouw ik het behoeden van de vrijheid als mijn eerste en grootste verantwoordelijkheid."

 5. 'Je bent een boegbeeld'

  Het woord is nu aan Bas Eenhoorn, burgemeester van Amstelveen: "Femke Halsema, je bent meer dan alleen burgemeester van Amsterdam. Een boegbeeld voor een hele beroepsgroep. De burgemeester van Amsterdam, daar kijken we allemaal naar. Zelfs die van Schiermonnikoog zal zich spiegelen aan die van de mooiste stad."

  Hij pleit voor samenwerking in de bestrijding van criminaliteit. Tegen de ondermijning, terrorisme, radicalisering.

  "De burgemeester is boegbeeld voor heel Nederland. Ook op missies naar het buitenland. Zonder die merknaam kunnen we onze economie niet verder ontwikkelen."

  "De kracht van Amsterdam, van de metropool ligt in onderlinge verbondenheid. Die maakt ons sterker. Niet alleen Amsterdam, heel Nederland."

  "We wensen je toe dat je fluitend naar je werk kan gaan en dat we trots kunnen zijn op jou als boegbeeld."

 6. 'Kwaliteit gevonden'

  Johnas van Lammeren krijgt nu namens de vertrouwenscommissie het woord. Hij feliciteert Halsema. Zijn praatje blijft kort, de procedure blijft geheim. "Er is een fantastische kandidaat uit naar voren gekomen."

  "Deze commissie van installatie tot het afleveren van een burgemeester heeft er 3 maanden over gedaan, dat is 12 weken. We hebben naar kwaliteit gezocht en die ook gevonden."

  Hij bedankt de commissie voor haar professionaliteit. "We hebben ons niet gek laten maken. We hebben voldaan aan onze taak."

  En hij wenst Halsema een goede en succesvolle tijd. "Dat ze de stad mooier, beter en vooral liever achterlaat, voor ons aller Amsterdammers."

 7. Groot Wassink: Wars van conventies

  De locoburgemeester Groot Wassink krijgt weer het woord:

  "Hoogedelachtbare vrouwe, burgemeester. Het is de correcte uitspraak", zegt Groot Wassink. Hij heet haar welkom.

  "We zijn zeer blij met je benoeming en kijken uit naar de samenwerking. Jij hebt alles in huis om een goed burgemeester te worden. Een gevoel voor rechtvaardigheid, intellectuele kracht, betrokkenheid bij mensen. En misschien nog wel belangrijker, een zekere warsheid van conventies, wat goed past bij Amsterdam."

  "Alles altijd voor de Amsterdammers en altijd alles voor de stad. Dankjewel."