Nieuws

Amsterdam heeft een nieuw park en bewoners noemen het: Houthavenpark

Het nieuwe park dat de wijk Houthaven met de Spaarndammerbuurt verbindt, heeft de naam Houthavenpark gekregen. Liefst 1689 buurtbewoners brachten hun stem uit.

Met de nieuwe naam is het nieuwe stadspark voltooid.  Beeld Hollandse Hoogte / Mariette Carstens
Met de nieuwe naam is het nieuwe stadspark voltooid.Beeld Hollandse Hoogte / Mariette Carstens

De gemeente riep buurtbewoners eind augustus 2020 op om mee te denken over de naam van het nieuwe park. Een werkgroep van tien bewoners kwam uiteindelijk met voorstellen: Houthavenpark (48 procent van de stemmen), Spaarndammerhoutpark (30 procent), Els Borstpark (15 procent), Verbindingspark (6 procent) en In Dijk en Waterpark (1 procent).

De winnende naam is voorgesteld door werkgroepdeelnemers Peter van der Valle en Isis Disch. Van der Valle: ‘Ik heb iets met naamborden, dus toen ik de oproep zag om een naam te bedenken heb ik geen moment geaarzeld. Erg eervol om samen met Isis de naamgevers van Houthavenpark te mogen zijn.’

Het is niet de eerste keer dat Amsterdammers mogen meebeslissen over de naamgeving van openbare ruimten. Een paar jaar geleden mochten inwoners namen bedenken voor bruggen in de stad. Suggesties moeten wel aan enkele criteria voldoen. Zo mogen ze niet te veel lijken op andere namen en worden afgeleiden van bestaande commerciële instellingen niet goedgekeurd. Een ander criterium: als de naam verwijst naar een historisch gegeven, dan moet er sprake zijn van voldoende binding met de specifieke locatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden